otkup preskupe struje

Da je Josipi Rimac uspjelo, ekipa bi kroz 25 godina oštetila Hrvatsku za milijarde kuna

31.05.2020 u 12:48

Bionic
Reading

Među osumnjičenima u posljednjoj antikorupcijskoj akciji USKOK-a, u kojoj je uhićena i moćna HDZ-ovka Josipa Rimac, pod sumnjom da je ozbiljno zlorabio svoju funkciju našao se i predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske regulatorne agencije (HERA) Tomislav Jureković

I na njega je, kako se sumnja, Josipa Rimac utjecala ne bi li pogodovala Milenku Bašiću i njegovoj tvrtki C.E.M.P. koja je investitor u vjetroelektranu Krš-Pađene. U pitanju je projekt nedaleko Knina vrijedan oko 1,8 milijardi kuna koji je krajem prošle godine finaliziran, javlja Telegram.

USKOK sada tvrdi da je Josipa Rimac urgirala kod Jurekovića ne bi li HERA izdala Bašiću status povlaštenog proizvođača električne energije. To u stvarnosti znači da bi njegov C.E.M.P. mogao Hrvatskom operatoru tržišta energije (HROTE), državnoj tvrtki koja otkupljuje energiju iz obnovljivih izvora, prodavati struju po cijeni višoj od redovne.

U subotu je priopćeno da je u pitanju iznos od 94 eura po megavatu koliko bi Bašić mogao fakturirati hrvatskom otkupljivaču. Redovna otkupna cijena iznosi 43 eura po megavatu. Iznos koji je odobren C.E.M.P.-u je, dakle, za 118 posto veći.

  • +6
Vjetropark kod Knina Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

USKOK smatra kako C.E.M.P. uopće nije imao pravo postati povlašteni proizvođač električne energije. Naime, 30. prosinca 2019., kada je sporno rješenje izdano nakon sastanka Upravnog vijeća HERA-e kojim je predsjedao Jureković, ta firma, tvrde istražitelji, nije bila upisana u Registar obnovljivih izvora energije.

Prema dostupnim podacima energetskih stručnjaka vjetroelektrana po megavatu instalirane snage godišnje proizvede od 2.400 do 2.800 MWh. U slučaju C.E.M.P.-a u pitanju su 142 megavata, uz cijenu od 94 eura po megavatu, te period od 25 godina.

Josipa Rimac dovedena u USKOK Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

To bi, izračunali smo, iznosilo oko 6,3 milijarde kuna vrijednih faktura što bi ih država platila Bašiću. Zbog sumnji da nije imao pravo na status povlaštenog proizvođača iznos je, ako se odbije od redovne cijene, oko 3,4 milijarde kuna viši za razdoblje od 25 godina, na koliko im je izdano rješenje. Da su skuplju energiju isporučivali tijekom 14 godina, na koliko je potpisan ugovor, na napumpanoj cijeni zaradili bi 1,9 milijardi kuna.