POSTOJANA OBRANA

Crnogorski panker se pridružio ISIL-u jer mu je liječnik preporučio odlazak u toplije krajeve

14.09.2017 u 20:50

Bionic
Reading

Nekadašnji panker iz Ulcinja, Hamid Beharović (38) našao se ovih dana na optuženičkoj klupi podgoričkog Višeg suda zbog optužbi da je sudjelovao u ratu u Siriji na strani tzv. Islamske države kojoj se pridružio na prijateljevu preporuku

Tijekom suđenja u crnogorskom glavnom gradu Beharović je kazao kako nije ratovao u Siriji na strani ISIL-a, priznavši kako je boravio u toj zemlji što mu je donijelo čitav niz obiteljskih problema.

Beharović je, pišu crnogorske Vijesti, pred sutkinjom Biljanom Uskoković negirao  navode optužnice Specijalnog državnog tužiteljstva da se od travnja 2015. do svibnja 2016. godine pridružio i sudjelovao u stranoj oružanoj formaciji terorističkoj organizaciji tzv. Islamskoj država Iraka i Levanta.

Štoviše, optuženi je kazao kako zbog bolesti nije sudjelovao u borbama, niti u obilasku stražarskih mjesta te kako je otišao u Siriju jer mu je prijatelj Mirza Heklaj rekao 'da je tamo dobro i da može lijepo da se živi. Mirza Haklaj je u međuvremenu poginuo u Siriji, a postoji snimak u kojem taj Podgoričanin sudjeluje u prijetnjama upućenim zemljama u regiji.

Nadimci po dječjim imenima 

Optuženi Beharović je sutkinji ispričao da je u Siriju otišao ponajviše zbog šerijata i zato što su mu, zbog bolesti, liječnici preporučili da živi u 'toplijim krajevima'.

'Nazvao me moj prijatelj Mirza Haklaj. Rekao je da je tamo lijepo. Ostavio mi je 600 eura za putni trošak do Sirije, a ako se predomislim, da taj novac dam nekome tko želi poći tamo. On mi je bio jamac da mogu ući u Siriju. Čim smo ušli u Siriju, shvatio sam da nije onako kako su pričali i odmah sam poželio se vratiti natrag sa ženom i djetetom. Problemi su počeli od trenutka kada su nam rekli da je naš jamac, moj prijatelj Mirza poginuo. Tražio  sam na sve načine kako bi se vratili, ali nije bilo uvjeta jer su se zaoštrili odnosi između Sirije i Turske', kazao je Beharović.

Zastava ISIL-a na kući u Gornjoj Maoči Izvor: Reuters / Autor: Dado Ruvić

Ispričao je da su najprije bili u nekom stanu u Istanbulu, a da je po njih došao 'neki čovjek' koji ih je prebacio u Siriju. Tamo su bili u zajedničkom smještaju u kojem je bilo stotinjak ljudi različitih nacionalnosti, boje kože i vjere, odakle ih je drugi jamac odveo do Sirije.

'S obitelji sam smješten u kuću koja je nekada pripadala nekim Kurdima. Nismo imali ni vode ni struje. Tu je dolazilo mnogo naših ljudi, koji govore našim jezikom. Dolazili su i borci ISIL-a nakon završene dužnosti na ratištu', kazao je optuženi, dodajući kako ne za imena ostalih boraca te kako je postojalo pravilo da muškarci dobivaju nadimke po imenu njihovog najstarijeg djeteta.

Nakon četiri mjeseca rekao je da je vidio kako je stanje teško, da su počeli zračni napadi i kako je tad počeo da traži način da se vrati u Crnu Goru.

Burka u sudnici

'Jedan pastir nam je pomogao da pređemo preko minskog polja u Tursku. Pucali su na nas dok smo prelazili, ali smo uspjeli', ispričao je Beharović. Pritom je pojasnio kako su borci ISIL-a trebali ispuniti tri uvjeta potrebna za članstvo u toj organizaciji; položena zakletva, vojna obuka i vjerska poduka, uz priznanje kako niti jedan od tri uvjeta nije ispunio.

  • +6
Aleppo Izvor: Reuters / Autor: Abdalrhman Ismail

Supruga optuženog Emina Karima (32), u svojstvu svjedoka, kazala je kako je bila suglasna otići sa suprugom u Siriju zbog boljeg života, ali da joj se tamo ništa nije svidjelo osim što ima puno muslimana te da joj se svidjelo kako ISIL provodi vjeru.

Ona je na sudu negodovala jer joj je na ulazu u sud traženo da podigne burku da bi je identificirali, pozivajući se na 'zakon demokratske države da ima pravo ne otkrivati lice', a negodovala je i pred sutkinjim Uskoković, inzistirajući kako ne želi otkrivati lice pred muškarcima.

Sutkinja nije dozvolila da u sudnici ima prekriveno lice, ali je njoj i njezinom suprugu kazala da je nitko neće ni snimati ni fotografirati. Beharović je posebno kod sutkinje inzistirao na obećanju da bi joj 'srcu bilo lakše'.

U optužnici piše da je Behirović koristio kuću u kojoj je ugostio borce ISILA-a Adema MustafićaOmara RedžepagićaDžemala CanovićaDamira SlakovićaDamira Muratovića i druge pripadnike terorističke organizacije ISIL, s kojima je, prema navodima optužnice, sudjelovao u oružanim formacijama ISIL-a tako što je sa Canovićem i Redžepagićem obilazio stražarska mjesta terorističke organizacije na granici s Turskom i više puta upotrebljavao oružje koje je od njih dobio.

  • +5
Razoren sirijski grad Kobani Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Tijekom suđenja sutkinja Uskoković je u jednom trenutku greškom oslovila optuženog s Mirza Beharović, ali se odmah ispravila i ispričala zog greške, dok se optuženi nije naljutio kazavši kako ga greška ne smeta jer mu je Mirza 'najvoljenija osoba na svijetu'.

Problemi zbog 'ovo malo brade'

Beharović i njegova supruga kazali su da su u Siriji živjeli veoma teško. Emina Kerima rekla je da se bavi alternativnom medicinom i da je tako zarađivala po nekoliko dolara. Njezin suprug je rekao da ona masira žene nerotkinje sa čašom i da su je žene nagrađivale, iako ona svoje usluge ne naplaćuje. On, pak, tvrdi da nije radio jer je lošeg zdravstvenog stanja.

'Pisao je pjesme jer voli poeziju', kazala je Kerima.

Beharović je rekao da mu je teško živjeti kao musliman u Crnoj Gori.

'Ne možemo se zaposliti. Od Ulcinja do Podgorice u jednom danu me policija osam puta kontrolirala zbog ovo malo brade. Kada sam bio panker, s naušnicom u nosu i uhu nitko me nije dirao do Beograda. Teško je to. Zato sam pošao s namjerom kako bi živio u okruženju gdje je vjerski zakon uspostavljen. Nije bilo onako kako  sam očekivao i vratio  sam  se. Kriv  sam  samo zbog pogrešne odluke koju sam  donio', kazao je Beharović kojem se suđenje nastavlja sredinom idućeg mjeseca.