sudjeluje i u borbama

Šefica ženskog dijela ISIL-a dolazi s Kosova

18.07.2017 u 15:13

Bionic
Reading

Kosovski Centar za sigurnosne studije ovih dana objavio je podatak kako se u Siriji i Iraku u redovima ISIL-a bore 44 žene s područja Kosova i Metohije, dok je njih 60 porijeklom iz BiH

Prema pak pisanju kosovskih medija, na čelu jednog od kampa za obuku džihadistica tzv. Islamske države je Qamile Tahiri, 23-godišnja Albanka s Kosova, koja se smatra jednom od najradikalnijih ratnica ISIL-a s prostora jugoistočne Europe.

Kosovski mediji ističu kako se pod njezinom paskom nalaze desetine Albanki s područja Albanije, Kosova i Makedonije koje su se priključile ISIL-u. Njezina desna ruka u obučnim kampovima je Laura Huseini, također Albanka s Kosova, koja je u ovu terorističku skupinu privukla svojeg supruga te brata.

Prema navodima kosovskog Centra za sigurnosne studije, uloga Albanki u redovima ISIL-a nije isključivo biti 'nevjesta džihadista', već one imaju šire ovlasti, počevši od vrbovanja novih članica pa sve do izravnih borbi.

Analize pokazuju kako ISIL u svojem sastavu ima nekoliko postrojbi koje isključivo čine žene. Najzloglasnija među njima je brigada Kansa osnovana početkom 2014. godine, a koja je dobila ime po Kansi, arapskoj pjesnikinji iz ranih dana islama.

Pripadnice te brigade stare su između 18 i 25 godina, a većinom su vrbovane putem interneta. Obuka u toj brigadi traje oko mjesec dana, a njihova zadaća je, pored borbene, vrbovanje novih članica putem društvenih mreža te održavanje strogih pravila unutar skupine, ali i stvaranje novih terorističkih ćelija te rađanje potomaka pripadnicima skupine, što im je zapravo primarni zadatak.  

Analize su pokazale kako su članice te brigade većinom visokoobrazovane žene sa Zapada koje se bave internetskim tehnologijama ili dolaze iz gospodarskih sektora. Prema navodima britanskih tajnih službi, čak 80.000 žena izravno je povezano s ISIL-om.