vruće u splitu

Crkva zavadila HDZ-ovce: Pale teške riječi, zapela gradnja

23.05.2018 u 20:43

Bionic
Reading

Saga o gradnji nove crkve u četvrti Split 3, zbog koje je prije nekoliko mjeseci nastao bunt u dijelu javnosti, neočekivano se zaplela zbog unutarstranačkih trzavica između splitskog gradskog i županijskog HDZ-a. Novi Detaljni urbanistički plan za ovo područje, mimo očekivanja, nije dobio zeleno svjetlo Komisije za urbanizam pri Gradskom vijeću

Novom verzijom plana crkva je i dalje predviđena na prostoru uz jedno od najfrekventnijih gradskih križanja, protiv čega je zbog narušavanja skladne urbanističke cjeline prosvjedovalo Društvo arhitekata, no smanjen je njen obuhvat i propisan je arhitektonski natječaj, tako da je onemogućena direktna narudžba projekta od Jerka Rošina - premda se on sam otvoreno hvalio da će biti taj koji će projektirati novi objekt. U tijeku javne rasprave upućeno je više od 800 primjedbi, od kojih većina nije uvažena, ali prihvaćen je zahtjev za većim brojem parkirališnih mjesta.

No ona se neće nalaziti ispod crkve, nego obližnje manje tržnice i budućeg 'zdravstvenog centra'.

Na sjednici Komisije za urbanizam protiv izmjena DPU-a glasovali su Pametno i SDP, suzdržan je bio Most, dok su ruke 'za' digli predstavnici vladajućih HDZ-a i HGS-a, izuzev Sandre Maretić, predstavnice županijskog odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje. Ona je također ostala suzdržana.

>>> Pobuna u Splitu: 'Grade nam crkve pet metara od balkona'

Više sudionika sjednice za tportal je potvrdilo da se u tom trenutku u dvorani pojavio predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić te je žestoko negodovao zbog ovakvog razvoja događaja. Sama Sandra Maretić također je potvrdila da je 'bilo razgovora', no tvrdi da oni nisu bili neugodni.

'Razgovora je bilo, a nadam se da će ih biti i više, pogotovo uoči sjednica. Osobno se bavim stručnim dijelom i nisam do kraja uspjela proučiti dokumentaciju, ali odbijam da me se stavi u politički kontekst i uključuje u bilo kakve spinove', kazala je za tportal. Petar Škorić je zbog saborskih obveza bio nedostupan za izjave.

Split 3 Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Petranović

Simptomatično, proteklih tjedana trajale su trzavice splitske gradske vlasti upravo s odjelom u kojem ona radi, premda na obje strane sjede članovi iste stranke, HDZ-a. Gradonačelnik Andro Krstulović Opara namjeravao je urediti razrovanu plažu Kaštelet, na kojoj je koncem prošle godine uklonjeno nekoliko bespravnih objekata, no ovaj ured tjednima je odbijao dati suglasnost za taj zahvat. U Banovini su ga na koncu zaobišli zahvaljujući Ministarstvu pomorstva, koje je pisano naložilo sanaciju 'zbog ugrožene sigurnosti kupača'.

>>> SDP protiv gradnje crkve u Splitu

Protiv izmjena urbanističkog plana glasovali su Pametno i SDP jer smatraju da ga ionako treba staviti izvan snage i crkvu izbaciti s lokacije na kojoj se prije nekoliko desetljeća planirala nova velika gradska tržnica. Most je ostao suzdržan jer smatra da je treba premjestiti nešto sjevernije, na mjesto na kojemu se u planu nalazi 'privatni zdravstveni centar'. Samoj Crkvi odgovaraju izmjene plana jer je njihova investicija svedena u nešto realnije okvire.

  • +19
Split, 9. sjednica Gradskog vijeća Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Bez obzira na probleme Komisije za urbanizam, izmjene ovog plana na koncu se svejedno mogu usvojiti na Gradskom vijeću. Upitno je hoće li se to dogoditi i kada, jer - kao što je tportal već pisao - vidljive su trzavice između HDZ-a i HGS-a, pa postoje sve realnije šanse da se sjednica ne sazove u zakonskom roku i da Split nakon ljeta dobije izvanredne izbore za Gradsko vijeće.