JAVNA RASPRAVA

Pobuna u Splitu: 'Grade nam crkve pet metara od balkona'

15.01.2018 u 14:28

Bionic
Reading

Burna javna rasprava o urbanističkom planu koji predviđa gradnju crkve u četvrti Split 3, na jednom od najfrekventnijih gradskih križanja i usred gusto naseljene stambene zone, nakon puna dva sata rezultirala je ukopavanjem dviju strana: Gradski urbanisti poručili su tek da će 'razmotriti primjedbe' koje se uklapaju u formu te tvrde da se 'crkva mora graditi', dok je Društvo arhitekata Splita najavilo zahtjev za potpunim stavljanjem izvan snage plana izbacivanjem ovog sadržaja, koji je zauzeo prostor originalno predviđen za veliku gradsku tržnicu

Nova splitska crkva, kao jedan od posljednjih segmenata 'duhovnog prstena' koji je početkom devedesetih sakralne objekte posijao u gotovo svim gradskim četvrtima, zamišljena je na mjestu današnjeg parkirališta u sklopu urbanistički iznimno vrijednog kompleksa Split 3; ondje se po originalnim planovima trebala nalaziti velika tržnica koja bi zadovoljavala potrebe 50 tisuća ljudi, ali u devedesetima prostor je prenamijenjen.

Kako je u međuvremenu na obližnjem Trsteniku - i to u turističkoj zoni - izgrađen golemi klerikat, Crkva je smanjila apetite i sada želi prilagoditi plan današnjim okolnostima. Dakle traži se crkva visine 20 metara sa zvonikom od 40 metara. U blizini bi se trebala nalaziti znatno manja tržnica, a neposredno uz osnovnu školu novi 'zdravstveno-rehabilitacijski centar', što je po najnovijoj splitskoj praksi eufemizam za hotel.

'Gdje ćemo parkirati?', bila su neka od pitanja šezdesetak uznemirenih građana stiješnjenih na javnoj raspravi u maloj dvorani splitske gradske uprave u Banovini. 'Crkva i zvonik planiraju se na manje od pet metara od stambene zgrade, zar je to normalno?', redale su se primjedbe, dok su urbanisti najčešće odgovarali da 'to nije tema rasprave'.

Njihovu tvrdnju da se 'crkva mora graditi' demantirao je predsjednik Društva arhitekata Splita Dragan Žuvela, argumentirajući da se po namjeni prostora taj sadržaj 'može, ali ne mora' ondje nalaziti.

Upravo zato Društvo arhitekata zatražit će stavljanje izvan snage urbanističkog plana ovog područja, pogotovo zato što su najavljene izmjene splitskog Generalnog urbanističkog plana, a potom i izrada i usvajanje sasvim novog GUP-a.

Poseban problem predstavlja nedostatak parkirališta u ionako ekstremno zagušenom dijelu grada: predviđeno je da se nakon izgradnje crkve, tržnice i 'zdravstvenog centra' broj parkirnih mjesta poveća tek za 27.

Na javnoj raspravi bio je prisutan ugledni arhitekt Ante Svarčić, po čijim projektima je građen najveći dio objekata u Splitu 3, urbanističkoj cjelini koja je osvojila cijeli niz međunarodnih nagrada i priznanja. Bila je započeta i gradnja tržnice koju je prekinuo Domovinski rat.

'Nisam protiv crkve, ali sam za sadržaj od kojega će grad imati koristi. Građani mogu pronaći crkve, ali tržnice ne mogu', kazao je između ostalog Svarčić, praćen burnim odobravanjem prisutnih. Gradskim urbanistima prigovorio je jer se već desetljećima ignoriraju originalni planovi za Split 3 i forsiraju izmjene koje je početkom devedesetih provela Crkva.

Rezultati javne rasprave bit će poznati u idućih nekoliko tjedana, no čini se da će ključan biti rezultat inicijative DAS-a za stavljanje izvan snage ovog urbanističkog plana, o čemu bi na koncu moglo odlučivati isključivo Gradsko vijeće.

Split 3 Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Petranović