moguć i referendum

'Diverzija' na skupu o gradnji crkve u Splitu

17.01.2018 u 20:52

Bionic
Reading

Dan uoči završetka javne rasprave o urbanističkom planu koji predviđa gradnju crkve u četvrti Split 3, čemu se usprotivili Društvo arhitekata Splita i dio javnosti, stranka Pametno pokušala je organizirati zbor građana na tu temu. Originalni plan prikupljanja primjedbi građana nije uspio jer je malena dvorana znatno ranije već bila ispunjeno žestokim pobornicima gradnje crkve, a jednosatna rasprava mahom je prolazila u bučnom negodovanju na svako kritiku zauzimanja javnog gradskog prostora ovim sadržajem

Arhitektica Mariana Bucat u ime organizatora gotovo pola sata govorila je o nedostacima plana i redala primjedbe na devastiranje vrijednog urbanističkog sklopa Split 3, ali i konkretne zamjerke zbog kojih će, kako smatra, nastati funkcionalni i prometni kaos na ovom području.

Prisutni su se jedva suzdržavali i tek su ih HDZ-ovi predsjednik gradskog kotara Stipe Čogelja i gradski vijećnik Ante Jukić uspijevali primiriti, i to na jedvite jade. U jednom trenutku gotovo je izbio incident jer je mladića koji se založio za raspisivanje referenduma netko upitao 'Gdje si bio '91.?'.

'Četrdeset i četiri godine vapim za crkvom, a dok smo mi hrvatski branitelji išli braniti domovinu peta kolona nam je razbila crkvu u župi! Osjećamo se kao građani drugog reda, u našem kvartu psi imaju bolji status od Hrvata, vjernika i katolika. Za mene kao vjernika je uvreda kada se ovih dana raspravlja jesu li važniji krumpiri ili Isus Krist. Mi smo Majci dali obećanje da ćemo sagraditi dostojan hram gdje ćemo veličati njezino slavno ime i njezinog sina', obrazlagao je stanovnik Martin Čelan, koji se čak založio da se 'stopiraju svi vrtići, medicinski laboratoriji i slično dok se crkva ne izgradi'.

Drugi govornici nisu bili tako ekstremni, ali nisu željeli ni čuti suprotno mišljenje. Sveučilišni profesor i član HDZ-a Matko Marušić inzistirao je da se Marijana Puljak izjasni, pa je ona kratko i jasno kazala da 'nije za gradnju crkve na ovom području' - između ostalog i jer ih se u Splitu u protekla dva desetljeća izgradilo čak trinaest, dok je u međuvremenu niknula tek jedna osnovna škola. U Splitu se, dodala je, nalazi čak četiri od devet škola koje još uvijek rade u tri smjene.

Na jedvite jade skup je završio u tolerantnom tonu, a nije loše prošao prijedlog da se organizira referendum.

Brojni građani koji su željeli prisustvovati događaju ostali su ispred dvorane i nisu uspjeli dobiti riječ, a među njima smo uočili i predsjednika Nove ljevice Dragana Markovinu.

Na izmjene urbanističkog plana za Split 3 svejedno će biti poslane brojne primjedbe, o kojima će na koncu odlučivati urbanisti i Gradsko vijeće.