'TRČI-LAŽI' I 'UVOĐENJE REDA'

Novi obračun Keruma i Krstulovića Opare - hoće li Split na prijevremene izbore?

07.05.2018 u 16:33

Bionic
Reading

Bivši i sadašnji splitski gradonačelnici Željko Kerum i Andro Krstulović Opara godinu dana nakon predizborne kampanje ponovno su ušli u žestok verbalni okršaj, a kao povod za njega poslužila je prošlotjedna sjednica Vlade u ovom gradu. No kako tportal doznaje, sve skupa mogao bi biti samo uvod u prijevremene lokalne izbore, o kojima obje strane ozbiljno razmišljaju

Kerum je kritizirao Vladine odluke, predstavljene vrednijima od dvije milijarde kuna, kao 'trči-laži' i 'obećanje - ludom radovanje', no nije se zaustavio na tome, nego je ustvrdio da 'Split trpi devastaciju već pet godina, a ova posljednja je najgora'.

'Jedino rješenje za grad Split je da opet dođem ja. Ako meni Bog da zdravlja, ja ću ponovno doći. Ponovno ću nešto napraviti', kazao je Kerum u razgovoru za Novu TV. Premda je njegova Hrvatska građanska stranka (HGS) dio vladajuće koalicije i po sporazumu joj pripada oko 40 posto udjela u vlasti, bivši gradonačelnik tvrdi da se 'u gradu ništa nije napravilo'. Dapače, ponovno je prozvao Krstulovića Oparu da se 'na silu kandidirao i na silu pobijedio na izborima', odnosno da su mu u drugom krugu HDZ-ovci 'pokrali glasove'.

'Imam previše poslova ovih dana, sjednicu Vlade i cijeli državni vrh, svetkovinu i ogroman broj turista da bih se bavio budalaštinama, luzerskim budalaštinama. Uopće me ne zanima što govori. Mi ćemo odraditi svoj posao. Znate, uveli smo red i zakonitost i ako nekome smetaju red, zakonitost i transparentnost u ovome gradu, to je njegov problem, ne naš', promptno mu je odgovorio splitski gradonačelnik.

>>> Vijećnik u pritvoru zbog obiteljskog nasilja; Kerum: Ako je to istina, on je za mene mrtav

Saga se nastavila novim Kerumovim istupom s optužbom da je Krstulović Opara mimo natječaja i Gradskog vijeća organizirao koncert grupe Simple Minds te usporedbom s njegovim prethodnikom:

'Nisam ja s njim u koaliciji, nego s HDZ-om. On se može usporediti s Baldasarom. Baldasar je isto bio u SDP-u, pa kako je na kraju završio? Ja sam u koaliciji s HDZ-om u Gradskom vijeću i interes mi je da idu projekti koji su dobri za grad i građane. I da idu u okviru zakona i propisa', kazao je za Dalmatinski portal, čak aludiravši na gradonačelnikovu bolest:

'Nije napravio ništa, poziva se na finoću, kulturu i ostalo. Na kraju krajeva, ne daj Bože nikome, ali izjavio je javno da prepušta upravljanje gradom zamjenici Jeleni Hrgović. I što sad? Tko upravlja gradom?'

  • +51
Sva lica Andre Krstulovića Opare Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic / CROPIX

Andro Krstulović Opara u roku od nekoliko sati odgovorio mu je s dvije kratke rečenice: 'Najsvečaniji i najvažniji su dani Splita, nemam vremena za one koji sa strane zagađuju medijski prostor i pokušavaju građanima ovog grada pokvariti Sudamju. Ništa nam neće ovi dan pokvarit'', zaključio je.

>>> Andro Krstulović Opara samo za tportal o borbi s teškom bolesti: Borim se kao Japanac, ali imam i anđela čuvara

Nakon prošlogodišnjeg usvajanja 'lex šerifa' gradonačelnici su postali de facto nesmjenjivi i s funkcije mogu otići jedino ukoliko koncem godine ne predlože proračun. No, s druge strane, izbori za Gradsko vijeće mogući su već ako ono ne održi sjednicu u roku od tri mjeseca i po svemu sudeći to je scenarij koji se može očekivati.

  • +31
Željko Kerum Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Čikotić

U HDZ-u računaju na pozitivan imidž Andre Krstulovića Opare i imaju ambiciju učvrstiti vlast u Gradskom vijeću, odnosno pokušati potpuno izbaciti Keruma iz igre. Ovaj je to predosjetio i prvi krenuo u kampanju najavom nove kandidature.

Posljednja sjednica Gradskog vijeća Splita održana je prije dva tjedna i ukoliko se događaji budu razvijali u ovom smjeru, prijevremeni izbori mogli bi se očekivati u rujnu ili listopadu.

Paradoksalno, predstavnici obje strane i dalje tvrde da njihova koalicija zasad sasvim solidno funkcionira.