obećao je

Ćorić: Vlada će cijelo vrijeme pandemije stajati uz poduzetnički sektor

16.12.2020 u 16:28

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić rekao je u srijedu koje predstavljaju poslodavce da će Vlada cijelo vrijeme pandemije koronavirusa stajati uz poduzetnički sektor, a uz postojeće mjere moguće su i eventualne dodatne inicijative. Predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), Hrvatske obrtničke komore (HOK) te Hrvatske gospodarske komore (HGK) održali su u srijedu sastanak s ministrom Ćorićem, na kojem se govorilo o mjerama zabrane i ograničavanja gospodarskih aktivnosti koje su trenutno na snazi, o pratećim potporama i kompenzacijama gospodarstvu te očekivanjima oko mjera i potpora u nastavku ove i u nadolazećoj godini.

Ministar gospodarstva kazao je nakon potpisivanja ugovora za dodjelu sredstva za operaciju "Poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja FAZA II“, da su se razmatrali idući koraci u kontekstu činjenice da do 21. prosinca traju mjere koje je Nacionalni stožer civilne zaštite donio, a koje se odnose na zamrzavanje aktivnosti u pojedinim sektorima gospodarstva.

Rekao je da će Vlada za cijelo vrijeme trajanja pandemije stajati uz poduzetnički sektor, kako sa postojećim mjerama tako i s eventualnim dodatnim inicijativama. Nakon udruga koje predstavljaju poslodavce, Ćorić je kazao da će se sutra održati sastanak s predstavnicima glavnih sindikalnih središnjica.

Na pitanje kada će se definirati mjere za prvi kvartal iduće godine, Ćorić je kazao da će aktualna faza propisanih mjera još jedno vrijeme trajati.

"Onoliko dugo koliko bude trajala faza A zaključanosti sektora, odnosno umanjenja ekonomske aktivnosti uslijed smanjenog prihoda, toliko dugo će trajati i mjere pomoći gospodarstvu", izjavio je Ćorić, dodavši da je novac za to osiguran u proračunu. 

Istaknuo je i mogućnost donošenja novih mjera, ali i ukidanja dijela postojećih ako epidemiološka situacija bude bolja. Ponovio je i da Hrvatska za cijelo ovo vrijeme trajanja krize nema značajniji rast nezaposlenosti.  

Glavna ekonomistica HUP-a Iva Tomić navela je da je zahtjev HUP-a  da se sve mjere moraju na vrijeme iskomunicirati i da pravila trebaju biti unaprijed poznata kako bi poslodavci mogli planirati svoje poslovanje.

"Promet roba i proizvodnja nikako ne smiju stati. Uz ove kratkoročne mjere potrebno je i dalje razmišljati o srednjoročnim, ali i dugoročnim mjerama o tome kako pokrenuti gospodarstvo nakon pandemije", istaknula je Tomić.

Dodaje kako prije svega misle na strukturne reforme koje bi mnogi poslodavci rado vidjeli pod borom ove godine.

"HUP je zatražio da ga se kao socijalnog partnera uključi u izradu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te da se u nadolazećem razdoblju privatni sektor znatno više uključi u korištenje sredstava iz EU fondova kako bi se podigla cjelokupna konkurentnost gospodarstva jer samo tako možemo ostvariti značajniji rast i sustizanje razvijenijih zemalja članica EU“,  izjavila je nakon sastanka Tomić.