pomak s 31 na 37 postotnih bodova

Ćorić se hvali: Napravili smo ogroman iskorak u odvajanju otpada

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 09.12.2020 17:51
  • Objavljeno 09.12.2020 u 17:51
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u srijedu je poručio da je Hrvatska napravila ogroman iskorak u procesu odvajanja otpada, što pokazuje i podatak da je u 2019. godini ono povećano s 31 na 37 postotnih bodova.

"Rezultati proteklih nekoliko godina, posebice tijekom 2019. ukazali su na ogroman iskorak Hrvatske i na značajno povećanje svijesti građana i svih dionika u procesu. Naime, udio odvajanja povećan je tijekom 2019. s 31 na 37 postotnih bodova i takav rezultat odnosno takav pomak je rijetko viđen u Europi u proteklih 10 godina", rekao je Ćorić u izjavi novinarima u Banskim dvorima nakon sjednice Vlade.

Novinari su ga pitali što poručuje Zelenoj akciji koja kritizira prijedlog novog Zakona o gospodarenju otpadom tvrdeći da ide na ruku velikim centrima za gospodarenje otpadom te potiče gomilanje i spaljivanje otpada.

Ćorić je poručio da u idućim godinama treba nastaviti kako je i započeto - s jedne strane izgradnjom i nabavkom infrastrukture, a s druge strane informiranjem građana odnosno povećanjem svijesti o potrebi odvajanja na kućnom pragu.

"To je pretpostavka za kreiranje uspješnog sustava", dodao je.

Istaknuo je kako podaci upravo govore o povećanju svijesti građana o potrebi odvajanja otpada te vjeruje da će ona biti dodatno povećana akcijama Fonda za zaštitu okoliša te Ministarstva tijekom iduće godine. "Ako budemo išli dalje u takvom smjeru - ne trebamo brinuti", ustvrdio je.

Dodao je i da je Zelena akcija uvijek "nekoliko koraka ispred sustava" te da svojim idejama "izaziva" ustava i donositelje odluka. "Ali moramo biti svjesni realnosti i činjenice da prije nekoliko godina niti infrastrukturno niti sviješću nismo bili ni blizu razini na kojoj smo danas", zaključio je Ćorić.

Vlada je na sjednici usvojila Izvješće o izvršenim nabavama zaštitne opreme u svrhu provedbe mjera zaštite zdravlja i jačanja nadzora nad širenjem koronavirusa koje pokazuje da je Hrvatska u borbi protiv koronavirusa potrošila više od 522 milijuna kuna za nabavu zaštitne opreme te da je 70 posto tog novca "pokriveno" bespovratnim novcem EU fonda.

Ćorić je istaknuo da je od ukupne svote na zaštitnu opremu, uređaje, dezinficijense te testove utrošeno nešto više od 446,7 milijuna kuna. Najvećim dijelom radi se o nabavci robe od dvije kineske tvrtke, a troškovi prijevoza za tu robu iznosili su nešto više od 56,4 milijuna kuna.

Za dobavu zaštitne opreme kod ostalih dobavljača, većinom u Hrvatskoj, utrošeno je 87,6 milijuna kuna, a za opskrbu civilne zaštite s ostalim materijalima i robama utrošeno je 19,6 milijuna kuna, naveo je ministar.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!