najgore tek stiže

[FOTO/VIDEO] Situacija kod Vrgorca sve je gora! Stižu ministrica Vučković i ministar Ćorić, a i vojska je spremna za intervenciju

10.12.2020 u 14:39

  • +48

Evakuacija mještana i gradnja zečjih nasipa u poplavljenom selu Kokorići

Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas

Bionic
Reading

Kroz prvih devet dana prosinca na vrgoračkom području palo je 463 litre kiše po četvornom metru, odnosno količina koja inače padne u dvomjesečnom razdoblju, a što je i dovelo do poplava na polju kod sela Kokorići

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženkom Bobanom nakon sastanaka Stožera civilne zaštite Grada Vrgorca, vezano uz poplavu u zaseoku Kokorići izjavio je za N1 da je vidljivo da će odluka o elementarnoj nepogodi biti donesena i kako će se onda donijeti kroz dva dana jer prvo treba proći povjerenstvo. 'Na samom terenu se vidi da drugačija odluka ne može biti', dodao je.

Video: Miroslav Lelas/PIXSELL

'Komunikacijom je odsječeno gotovo 100 ljudi. Čuo sam s Plenkovićem, Banožićem i Vučković. Treba razmišljati o drugo koraku, kako građanima pomoći. Potrebni su nam isušivači, potrebne su nam plinske grijalice. Instalirat će se i dva šatora', dodaje Boban za N1. 'Vojska fizički nije potrebna, ali neke stvari poput isušivača i plinskih grijalica su nam potrebne. Već imamo najavu da će doći ministrica Vučkovića, a doći će i ministar Ćorić', ističe Boban.

Sve postaje Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) u Hrvatskoj stavljene su u stanje pripravnosti za dodatni angažman na poplavljenom području naselja Kokorići pored Vrgorca bude li to potrebno, doznaje se u četvrtak od Tonija Poljaka iz Splitskog HGSS-a.

na terenu i hgss

[FOTO] Situacija se ne smiruje! Kod Vrgorca poplavljeno 10 kuća, a brojni stanovnici napustili domove

Pogledaj galeriju

'Trenutačno je na poplavljenom vrgoračkom području 25 pripadnika HGSS-a, a bude li potrebno vrlo brzo se mogu dodatno angažirati naši pripadnici iz svih dijelova Hrvatske i doći pomoći,' rekao je Poljak za Hinu. Pročelnik komisije HGSS-a za spašavanje na vodama Rene Tonkli je kazao kako su na vrgoračkom poplavljenom području trenutačno angažirani pripadnici HGSS-a iz Splita, Makarske, Dubrovnika, Karlovca i Ogulina, ali u slučaju potrebe priključit će im se još HGSS-ovaca iz svih dijelova Hrvatske. 'Naših 100 članova iz svih dijelova Hrvatske u svakom je trenutku spremno otići pomagati na poplavljeno vrgoračko područje ako to bude potrebito,' rekao je Tonkli za Hinu.

Video: Miroslav Lelas/PIXSELL

Po Poljakovim riječima trenutačno je 26 kuća u Kokoriću "odsječeno" a u deset njih je prodrla voda no nitko nije životno ugrožen i sve je za sada pod kontrolom. 'Na poplavljenom području je angažirano pet naših čamaca kojima prevozimo ljude koji idu na posao, te 'odsječenim' domovima dostavljamo potrepštine - hranu, plinske boce, dovozimo pijesak za zaštitne vreće i odlazimo u te domove premještati namještaj iz nižih u više dijelove ako je voda prodrla u njih,' objasnio je Poljak. Dodao je kako su na terenu angažirani i pripadnici Crvenog križa i Hrvatske elektroprivrede (HEP). 'Radnici HEP-a isključuju struju u domovima na poplavljenom području kako ne bi došlo do kratkih spojeva,' kazao je Poljak.

  • +11
Poplava kod Vrgorca Izvor: Pixsell / Autor: Marko Dimic

Istaknuo je kako razina  vode na poplavljenom području raste te će tako i nastaviti sve dok traju kišne oborine. Dodao je kako se procjenjuje da bi razina vode na poplavljenom vrgoračkom području mogla početi stagnirati sljedećeg vikenda  za kad se predviđa prestanka kišnih oborina.