OBAMINA ADMINISTRACIJA

Clinton: Fraza 'rat protiv terorizma' izvan uporabe

31.03.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je u ponedjeljak da je administracija Baracka Obame napustila termin "globalni rat protiv terorizma", koji je često rabila prethodna administracija Georgea W. Busha.

Clinton je kazala da nije vidjela neku određenu odredbu, već da nova administracija u Washingtonu jednostavno ne rabi tu frazu, izvijestio je američki javni radio - NPR.

Termin je služio kao poziv za pridobijanje podrške za predsjednika Busha nakon terorističkih napada na New York i Washington 11. rujna 2001. No, uporaba termina "globalni rat protiv terorizma", u inozemstvu je uglavnom bila omražena.

Novinari su pitali Clinton o toj frazi u ponedjeljak dok je putovala za Europu, gdje je očekuje tjedan diplomatskih sastanaka. Ona je kazala da odsustvo fraze "rat protiv terorizma" govori samo za sebe.

Politički analitičari u SAD-u primjetili su odsustvo fraze koja je posljednjih osam godina bila među najučestalijima u Washingtonu, no dužnosnici nove administracije uglavnom se o tome nisu izjašnjavali.