PARANORMALNE AKTIVNOSTI

CIA u svojim operacijama (ne)uspješno koristila i vidovnjake

13.02.2017 u 14:31

Bionic
Reading

Dokumenti CIA-e koji su odnedavno dostupni javnosti budući su s njih skinute oznake tajnosti otkrivaju kako je središnja američka obavještajna služba koristila osobe s telepatskim sposobnostima kako bi došla do dragocjenih informacija, među kojima su one vezane za slučaj talačke krize u američkom veleposlanstvu u Iranu 1979. godine

Kako pišu američki mediji, među kojima i ugledni Miami Herald, ovaj nesvakidašnji program ustanovljen je 1975. godine, a kroz njega su novačenjem prošle stotine osoba koje su tvrdile kako imaju vidovnjačke sposobnosti. No, od nekoliko stotina potencijalnih agenata, samo njih šestero je odabrano za posebne operacije.

Program kodnog naziva 'Roštiljski plamen' u početku se bavio istraživanjem i prikupljanjem teorija vezanih za paranormalne aktivnosti, no već 1979. godine program je i službeno aktiviran kada su suradnici CIA s paranormalnim aktivnostima pozvani u pomoć kako bi pronašli nestali avion američke ratne mornarice.

Avion je doista pronađen nekih 25 kilometara od mjesta koje je označila CIA-ina vidovnjakinja, a tom slučaju progovorio je nedavno i bivši američki predsjednik Jimmy Carter.

'Poslali smo avion u Srednjoafričku Republiku, no nismo ga mogli naći unatoč satelitskim snimkama. Zbog toga je u moj ured došao ravnatelj CIA-e i rekao kako je kontaktirao jednu ženu iz Kalifornije koja tvrdi da ima natprirodne sposobnosti. Ušla je u trans i napisala geografsku širinu i dužine. Poslali smo satelit na te koordinate i pronašli avion', prisjetio se Carter.

No, operacije koje su uslijedile nisu imale koristi od vidovnjaka. Jedan od najvećih neuspjeha bila je talačka kriza u američkom veleposlanstvu u Teheranu tijekom koje su vidovnjaci telepatskim sposobnostima trebali doći do informacija o lokacijama gdje su smješteni taoci. Koordinate kojima su baratali vidovnjaci u pravilu su griješile za stotinjak kilometara.

Zanimljivo, program 'Roštiljski plamen' opstao je sve do 1995. godine kada je ukinut nakon revizije koja je utvrdila da 'izvješća promatranja na daljinu nisu uspjeli pružiti konkretne, precizne informacije koje bi bile od značaja u obavještajnom izvještavanju'.