IZLAZAK U JAVNOST

CIA objavila gotovo milijun tajnih dokumenata

19.01.2017 u 15:00

Bionic
Reading

Američka tajna služba CIA objavila je internetu 12 milijuna stranica sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, a koje su ranije bile dostupne samo u Nacionalnoj arhivi u Marylandu, dok je istovremeno unutar službe objavljen priručnik za ponašanje operativaca tijekom rada s američkim institucijama

Kako javljaju agencije, objavljeni podaci pokrivaju ranu povijest  CIA, kao i projekt Tunel Berlinskog zida, Hladni rat, Vijetnam i korejski sukob, a podaci se, također, odnose na svjetske gospodarske i vojne teme, kao i pitanja terorizma.

'Najveća zbirka podataka CIA s kojih je skinuta oznaka povjerljivosti sada je dostupna na internetu. Ovi dokumenti su ranije bili dostupni javnosti samo u Nacionalnom arhivu u Marylandu. Oko 930.000 dokumenata na ukupno više od 12 milijuna stranica sada je dostupno u elektronskoj čitaonici na stranici agencije', stoji u priopćenju.

Među objavljenom materijalu nalazi se i informacije o navodnom pojavljivanju NLO i ranijem tajnom vojnom projektu Stargate u okviru kojeg su obavljena istraživanja različitih ljudskih sposobnosti, uključujući i mogućnost da se 'vide događaji na daljinu' i prikupe informacije s velike udaljenosti.

'Pristup ovom povijesno značajnom dokumentu više nije geografski ograničen', rekao je šef odjela za upravljanje informacijama CIA Joseph Lambert.

U početku je CIA planirala objavi arhivu do kraja ove godine, međutim, proces je ubrzan zahvaljujući novim tehnologijama.

Agencija je, istovremeno, objavila i priručnik za agente u radu s domaćim institucijama te kako pritom ostati 'prikriven'