velike štete

Četiri županije proglasile prirodnu nepogodu zbog nevremena

26.07.2023 u 12:55

Bionic
Reading

Zagrebačka i Krapinsko-zagorska županija proglasile su prirodnu nepogodu zbog nevremena koje im je nanijelo veliku štetu u poljoprivredi, graditeljstvu i infrastrukturi

Zagrebački župan Stjepan Kožić proglasio je prirodnu nepogodu za šest gradova i 11 općina kojima je nanijeta velika šteta u razdoblju od 19. do 21. srpnja. Odluka se odnosi na Dugo Selo, Zaprešić, Ivanić-Grad, Svetu Nedelju, Samobor i Veliku Goricu te Brdovec, Brckovljane, Križ, Pušću, Bistru, Rugvicu, Orle, Kloštar Ivanić, Jakovlje, Marija Gorica i Stupnik.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar proglasio je nepogode zbog tuče te lujog i orkanskog vjetra. Odluka je donesena za Općinu Kraljevec na Sutli čije je područje 13. srpnja pogodilo nevrijeme praćeno jakom tučom, te 19. srpnja olujni i orkanski vjetar koji je nanio velike štete na objektima. Za Grad Donju Stubicu i Općinu Gornja Stubica, župan je proglasio prirodnu nepogodu zbog tuče koja je 21. lipnja i 13. srpnja zahvatila ta područja.

  • +23
Nezapamćeno nevrijeme u Zagrebu: Vjetar nosio krovove Izvor: Pixsell / Autor: Lovoro Domitrovic/PIXSELL

Nakon Odluke o proglašenju prirodne nepogode, gradska i općinska povjerenstva za procjenu štete dužna su unijeti prve procjene štete u Registar šteta, sukladno roku propisanom Zakonom o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda. Prirodnu nepogodu u utorak je proglasio bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić zbog tuče i orkanskog vjetra koji su pogodili to područje, a 20. srpnja osječko-baranjski župan Ivan Anušić.