POLITIKA PREMA MIGRANTIMA

Cerar: Slovenska vlada spremna poslušati i primjedbe Vijeća Europe

12.01.2017 u 14:46

Bionic
Reading

Prijedlog izmjena slovenskog zakona o strancima koji donosi restrikcije na području azilne politike još se može promijeniti u parlamentarnom postupku, pri čemu je slovenska vlada spremna poslušati i primjedbe Vijeća Europe, tvrdi slovenski premijer Miro Cerar, reagirajući na pismo glavnog tajnika Vijeća Europe Thorbjorna Jaglanda koji mu je u pismu izrazio zabrinutost predloženim zakonskim rješenjima

Parlamentarni postupak omogućava da se eventualne pravne ili sadržajne primjedbe na zakonski prijedlog prouče te uvaže mišljenja zastupnika, kazao je Cerar u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA, odgovarajući na Jaglundove rezerve i kritike zakonskog prijedloga o kojemu bi parlament trebao odlučiti potrebnom dvotrećinskom većinom.

Prema prijedlogu zakonskih izmjena, slovenska bi policija u slučaju nove migracijske krize već na granici smjela odbijati ulazak u zemlju i onim osobama koji žele zatražiti azil, osim kad je riječ o maloljentim osobama bez pratnje ili bolesnima, a restrikcije bi važile za određeno vremensko razdoblje.

Jaglund je slovensku vladu upozorio da takva odredba izaziva niz pitanja u vezi s poštovanjem Europske konvencije o ljudskim pravima, odnosno njenih odredaba koje se odnose na međunarodnu zaštitu izbjeglica, a među njima je i zaštita svih migranata i tražitelja azila od loših postupaka, kao što je njihovo vraćanje u zemlje u kojima nisu sigurni ili im je ugrožen život.

Cerar je u odgovoru na izraze zabrinutosti koje je iznijelo Vijeće Europe, ali i neke druge međunarodne organizacije, naveo da je Slovenija do sada sve one koji su tražili međunarodnu zaštitu tretirala humano, ali u isto vrijeme osiguravala i sigurnost vlastitih građana, pri čemu je podnijela velike napore u migracijskoj krizi 2015/2016. godine.

Zakonski prijedlog moguće je tijekom parlamentarnog postupka promijeniti, a Slovenija je spremna o tom problemu govoriti i s predstavnicima Vijeća Europe, no zakonski prijedlog je potreban za slučaj nove migracijske krize, a dobio je i jednoglasnu potporu vladinog Vijeća za nacionalnu sigurost, kazao je Cerar u vezi s primjedbama Vijeća Europe.

Prema ocjeni Cerara, zakon je potreban kako bi se u slučaju velikog migracijskog vala zaustavile tzv. iregularne migracije.