demantira ostavku

Milanović: Trebamo vjerovati lažovu nakon konzultacija s kravom?

11.04.2024 u 12:09

Bionic
Reading

Predsjednik RH Zoran Milanović u četvrtak je na Pantovčaku uručio odličja i počasne činove brigadnih generala braniteljima iz Domovinskog rata

Milanović je, od trenutka u kojem je najavio svoju kandidaturu za premijera ispred koalicije Rijeke pravde predvođene SDP-om, u više navrata izjavljivao da će ostavku na dužnost predsjednika dati tek nakon izborne pobjede. No ministar prometa Oleg Butković jutros je na Facebooku objavio da ima informaciju da će podnijeti ostavku već u petak. No Milanović je demantirao tu informaciju.

'Trebamo vjerovati jednom lažovu nakon njegovih konzultacija s kravom? Ne sjeća se poruka s Josipom Rimac, a tu laže', rekao je Milanović na pitanje hoće li sutra podnijeti ostavku, kako je to Butković najavio. Nakon toga ponovio je svoj apel da se istraži 'HDZ-ova krađa u Ini'.

'Kako je došlo do toga da je Škugor došao na visoku poziciju? Gdje je DORH u tom slučaju? To je bio jasan plan. Tko to treba istražiti - zvijezde pjevaju?' rekao je predsjednik.

  • +3
Zoran Milanović Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehekek

Ponovio je da je u plinskoj aferi 'zamračeno' više od 120 milijuna eura i da je operacija išla preko istočne Slavonije, u kojoj HDZ ima kontrolu, te da je plin prodan dilerima koji su zaradili. Pitao je je li DORH to ikad ispitao te naveo da je bivši ministar Tomislav Ćorić radio pritisak da se Škugora stavi na to mjesto u Ini, a prema nalogu premijera Andreja Plenkovića, te da za to postoje svjedoci.

'Ćorić je vršio pritisak i tražio da se Škugora stavi na to mjesto s kojeg može krasti', rekao je Milanović.

'Kad sam ja nekoga namjestio u Inu ili netko od mojih ministara? Nađite mi toga i poklonit ću vam kravu', kaže Milanović. Na ponovljeno pitanje hoće li dati ostavku prije izbora i bi li to bilo pošteno rekao je:

'Do izbora je tjedan dana i rekao sam sve što imam reći o tome. Ne bi bilo pošteno, nego bi bilo neinteligentno. Bilo bi zakonito da sam ja na listi SDP-a', kaže Milanović i dodaje da bi, da ima posla s pristojnim ljudima, možda postupio drugačije.

  • +13
Zoran Milanović obišao Tehnološki park Split Dračevac Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj

'Da sam kandidat, išao bih u debatu, iako bi se ona mogla dogoditi i sada, ali Plenkoviću to služi kao izgovor. U toj debati bih ga zgromio, on bi tu bio kulisa', rekao je predsjednik. Rekao je da će mu mandat nakon pobjede dati onaj tko stupi na njegovo mjesto nakon njegove ostavke na dužnost predsjednika: 'Ili da pitamo kravu?'

Na pitanje hoće li ostati na mjestu predsjednika države do kraja ako Plenković donese 76 potpisa, rekao je da je to hipotetsko pitanje i da neće odgovoriti. No ipak je dodao:

'Onome tko bi mi došao sa 76 mandata, a da to nisam ja, dao bih mu mandat', rekao je Milanović, nakon čega je ponovio da će on biti taj koji će imati 76 potpisa. Rekao je da je zgrožen time što se uopće razgovara o njegovoj ostavci i Butkovićevim objavama na Facebooku i naglasio da je 'taj čovjek', odnosno Butković, uhvaćen u kaznenom djelu, a sada nekog kleveće da je pod europskim sankcijama.

'To je kažnjivo. Treća republika je uporna politička borba da se takve stvari javno prezire. Imate čovjeka koji je in flagranti uhvaćen. Pitajte kravu. Zezanje je uvijek dobrodošlo, posebno ako si iz Dalmacije. Moja mater to ne voli, ona nije iz Dalmacije. Ali ovo sad nije smiješno, to su užasno ozbiljne stvari', rekao je Milanović.

'HDZ ne dolazi u obzir za sve koji vole ovu zemlju', poručio je Milanović i dodao da Plenković 16. travnja ide u Mostar, a da su 16. i 17. dani izbora u BiH.

Naveo je da se zlorabi institut tajnosti te je u tom kontekstu spomenuo put bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u SAD, kad je, kako kaže, išla u šoping i druge stvari. Kaže da je predsjednik i da je bio premijer te da do njega dolaze informacije.

'Postoje svjedoci u Ini. Nećete mi reći da je sve stalo na Škugoru, koji je trebao biti šef HEP-a. To se zna, to je sve uvezano. Pitajte kravu', rekao je Milanović i dodao da DORH do svih tih ljudi može vrlo lako doći. Na pitanje je li se sjetio neke žene koja će biti u njegovoj vladi ako bude premijer, odgovorio je: 'Budem.'

'Uvijek je dobro da bude neki spolni balans, ali to mi nije primarno u fokusu. Gledam stručnost, ne idem okolo po manekene i manekenke. Da nije bilo mene, broj žena u Saboru bio bi znatno manji. HDZ to prezire i sada će platiti kaznu. Imaju otkud, ukrali su', rekao je Milanović.