dobre informacije

Capak: Nema rasta oboljelih u Zagrebu kao posljedice potresa

31.03.2020 u 14:14

Bionic
Reading

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je nove podatke o broju oboljelih u Hrvatskoj. U zadnja 24 sata novooboljelih je 77, no dobra je vijest ta da nema većeg porasta oboljelih u Zagrebu kao posljedice potresa

'U zadnja 24 sata imamo 77 novooboljelih. To je brojka koja je ista kao prošli dan i ukazuje na to da su naše mjere učinkovite. Imamo sveukupno 867 bolesnih, 7015 ukupno testiranih, 611 testiranih u zadnja 24 sata. Na respiratoru su 32 bolesnika, odnosno pet novih', kazao je na press konferenciji ministar zdravstva Vili Beroš.

Dodao je da je broj preminulih i dalje šest. 'Oporavljenih ima 67', kazao je.

Dodao je da su djelatnici Hitne pomoći uz svoje redovne intervencije pomogli 1124 bolesniku kod kojih se sumnja na Covid 19.

'Nakon inicijalnog šoka koji je zadesio zdravstveni sustav i hitnog preustroj, zdravstveni sustav se vraća u normalni mod funkcioniranja. Polako se stvari vraćaju u normalu, ali i dalje poduzimamo pojačane mjere koje su usmjerene na pojačanu sigurnost bolesnika', kazao je Beroš.

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak pokazao je i grafove koji pokazuju uzlazni trend broja oboljelih u Hrvatskoj i ostatku Hrvatske bez Zagreba. 'Kod Zagreba vidimo blag silazni trend. To pokazuje da nema posljedica obolijevanja u Zagrebu kao posljedica potresa, ali ćemo pratiti i dalje', rekao je Capak.

Šef Stožera Davor Božinović zahvalio je svim službama, pa i carinicima, ali i onima koji su pohitali pomoći Zagrebu nakon potresa. 'U ovoj nevolji nitko ne ostaje sam, pa ni Zagrepčani. Vatrogasci iz deset gradova došli su pomoći i ostat će tu do 7. travnja i uz njih će se brže raščistiti sva mjesta', kazao je Božinović.

Utvrđeno je 970 slučajeva kršenja samoizolacije, dok je prijavljeno njih više od 3000, kazao je Božinović.

Kod sedam policijskih službenika potvrđeno je oboljenje od koronavirusa, a u samoizolaciji se nalazi 98 policijskih službenika, dok je mjera samoizolacije prestala važiti za 59 policijskih službenika, dodao je.

Što se tiče potresa, Božinović je rekao da je 450 osoba zbrinuto u studentskom domu Cvjetno naselje.

'Antimalarici se primjenjuju na sve strane. Pojavile su se informacije da postoje koristi od njihova korištenja. Kontinuirano se pojavljuju ideje što bi se moglo koristiti. Što se tiče cjepiva, nemamo neke velike novosti u ovom trenutku niti ih u ovom trenutku može biti', rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić.

'To se ne bi smjelo činiti i raditi. Vidite kakva je to bolest, svi mi smo izloženi i možemo se zaraziti. Bolesnici imaju svoja prava i zaštitu. Nakon što se vrate u svoju sredinu oni su ti koji štite sve ostale jer su preboljeli i zaštićeni su i štite ostale. Ne smijemo nikoga stigmatizirati. Oni koji su preboljeli nisu ni za koga opasnost, a mi drugi koji nismo opasnost smo jedni za druge', komentirala je Markotić navode da su oni koji prebole koronavirus u nekim slučajevima stigmatizirani u zajednici.

Capak je iznio i dobnu strukturu oboljelih. 'Što se tiče dobne strukture, 41 osoba je mlađa od 20 godina, 101 starija od 70 godina, najčešća je dob oboljelih od 50 do 59 godina, kojih je 187, a iza toga onih od 40 do 49 godina, kojih je 165', kazao je Capak.

Markotić je kazala da trenutno nema onih na respiratoru koji su kritično, no da se to može promijeniti i u pola sata. I dalje je, dodala je, većina blažih oblika bolesti, no povećava se broj srednje teških i teških bolesnika, što je, kaže, očekivano.

Božinović se za kraj osvrnuo i na razne humoristične štosove koji zadnjih dana kruže internetom. 'Zaista ima i dobrih, ali ja bih upozorio da sutrašnji dan (op.a., 1. april) ostane samo na humoru. Da nekome ne padne na pamet staviti da je pronađen neki lijek ili da je ukinuta neka mjera. To ne bi bilo smiješno, nego opasno. Neka humor sutra ostane samo smiješan', kazao je Božinović.