GFK ISTRAŽIVANJE

Čak 77 posto građana protiv gradnje crkve na Savici

15.11.2016 u 11:53

Bionic
Reading

GfK Centar za istraživanje tržišta proveo je početkom studenog anketu, na uzorku od nasumično odabranih 200 ispitanika iz različitih dobnih i spolnih skupina te zaposlenih, nezaposlenih i umirovljenika, vezanu uz aktualno pitanje izgradnje crkve u Parku Trnjanska Savica

Čak 77 posto ispitanika izjasnilo se protiv gradnje crkve u parku i time jasno pokazalo da akcije pokrenute od inicijative Čuvamo naš park imaju podršku stanovnika ovog zagrebačkog kvarta. Ovaj podatak također oslikava u kojem opsegu gradska vlast na čelu s gradonačelnikom zanemaruje javni interes i mišljenje građana i struke.

Istraživanje je potvrdilo i kako je podjela na zagovornike i 'protivnike' crkve umjetno inscenirana. Naime, čak 72 posto ispitanika katoličke vjeroispovijesti je protiv gradnje u parku.

Pitanje 'U kojoj mjeri biste podržali gradnju crkve na Savici na nekoj drugoj lokaciji, odnosno izvan prostora parka' donijelo je čak 85 posto odgovora podrške što govori u prilog namjerama Inicijative koja se od početka zalaže za pronalazak alternativne lokacije na Savici.

Na upit u kojoj mjeri se koriste zelene površine na Savici (za šetnju, igru s djecom, trčanje, uživanje u prirodu) 64 posto odgovora glasilo je 'Često / Koliko vrijeme dozvoljava' i 32 posto 'Koristim povremeno mogla/mogao bih i više', što pak pokazuje veliku potrebu gusto naseljenog naselja za parkovima i ostalim zelenim površinama.