PLANOVI ZA POVRATAK IZ ZATVORA

Čačić skuplja družinu: Što se to kuha u HNS-u?

  • Autor: Ivica Kruhoberec
  • Zadnja izmjena 10.10.2013 10:13
  • Objavljeno 10.10.2013 u 10:13
Radimir Čačić

Radimir Čačić

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Jurinec/PIXSELL

Ruši li Radimir Čačić predsjednike triju najjačih organizacija HNS-a kako bi si osigurao sve upitniji povratak u vrh stranke nakon što izađe iz zatvora ili se radi o insinuacijama kojima se želi naštetiti ugledu HNS-a koji neupitno raste?

Bivši prvi potpredsjednik Vlade, a sada zatvorenik Radimir Čačić sve se učestalije nalazi s članovima HNS-a tijekom dopusta koje dobiva u pulskom zatvoru. I to ne samo s bliskim kolegama u Varaždinskoj županiji, nego i Međimurskoj te Bjelovarsko-bilogorskoj. Jedna od glavnih, ako ne i jedina tema razgovora njegov je povratak na političku scenu nakon što odsluži zatvorsku kaznu za izazivanje prometne nesreće u Mađarskoj u kojoj je jedna osoba odmah, a druga naknadno preminula.

'Nedostajemo mu pa se nalazimo. Naravno da razgovaramo i o njegovu povratku, jer nema sumnje da će se vratiti na političku scenu, samo je pitanje gdje i kada', rekao je Darko Hrenić, gradonačelnik Novog Marofa i član Županijske organizacije HNS-a Varaždinske županije.

U četvrtak poslijepodne održat će se radni sastanak varaždinske ŽO HNS-a na kojem će se raspravljati o unutarstranačkim izborima i drugim aktualnim pitanjima. Sa sastanka bi moglo biti odaslano 'vruće' priopćenje u kojem će se osvrnuti na najave Čačićeva političkog umirovljenja. Hoće li do njega i doći, ovisi o omjeru snaga. Narodnjaci bliski Čačiću, naime, zamjeraju Predragu Štromaru, predsjedniku varaždinske Županijske organizacije i predsjedniku Središnjeg odbora HNS-a, ali i njegovim međimurskim te bjelovarsko-bilogorskom kolegama Matiji Posavcu te Marijanu Dautancu, što su više pod utjecajem predsjednice stranke Vesne Pusić nego Čačića. Stoga razmišljaju o tome tko bi im mogao biti protukandidat na unutarstranačkim izborima.

Demantirani navodi

Prije nekoliko tjedana, piše Globus, Radimir Čačić sastao se i s predsjednikom Republike. Na tom je sastanku navodno bilo riječi o tzv. trećem putu. No, Ured predsjednika Josipovića demantirao je Globusove navode. Tvrde da se Predsjednik RH nije sastajao sa Čačićem. Također, napise o susretu bivšeg prvog potpredsjednika Vlade s premijerom iz Milanovićeva su ureda opovrgnuli.

Premda se kao kandidat za predsjednika varaždinske Županijske organizacije spominje zamjenica varaždinskog gradonačelnika i saborska zastupnica Natalija Martinčević, ona to odlučno opovrgava te daje drugo viđenje navoda o smjeni čelnika triju županijskih organizacija.

'Oštro odbacujem navode da ću biti protukandidatkinja varaždinskom županu na unutarstranačkim izborima. Navodi o smjeni Štromara, kao i međimurskog župana Matije Posavca s čelnog mjesta HNS-a Međimurske županije zločeste su insinuacije koje idu u smjeru narušavanja stabilnosti stranke, osobito u sjeverozapadnom dijelu zemlje', rekla je Natalija Martinčević te upozorila da je upravo Čačić bio taj koji je čvrsto stao iza Posavca u njegovoj kandidaturi za međimurskog župana, iako to nije bilo po volji SDP-u koji je za kandidata imao Ivana Perhoča

Ni međimurski župan i predsjednik ŽO-a Međimurske županije Matija Posavec ne vjeruje da mu Čačić radi o glavi.

'Ne mogu vjerovati da ima takve namjere. U kampanji je dao doprinos, a i sada dobro komuniciramo. Uostalom, Čačić je vrlo pomirbena osoba. Nije za stvaranje frakcija unutar HNS-a, već gleda strateške interese stranke', kazao je Posavec.

Suzdržaniji je varaždinski župan Štromar koji se nalazi u Bruxellesu na sastanku Odbora regija.

'Od sutrašnje sjednice varaždinskog ŽO-a ne očekujem ništa posebno, jer organizacija normalno funkcionira. Razgovarat ćemo o unutarstranačkim izborima koji već idu po podružnicama, a zatim i na županijskoj razini. Potonji bi trebali biti gotovi do kraja studenoga i naravno da ću na njima biti kandidat', poručio nam je Štromar iz Bruxellesa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!