ZAGOVORNIK MONETIZACIJE

Čačić: Priče 'Ne damo naše autoceste' su glupost!

20.10.2014 u 14:19

Bionic
Reading

Predsjednik Narodne stranke - Reformista Radimir Čačić poručio je danas kako su busanje o hrvatska prsa i priče 'Ne damo mi naše autoceste' glupost

Sadašnji sustav više nije održiv. HAC i ARZ nisu u mogućnosti vraćati kredite i ispunjavati obveze jer redovni prihodi nisu dovoljni, pa iz godine u godinu stvaraju novi deficit, rekao je Čačić na konferencije za novinare.

Novi reprogram sa sadašnjim kreditnim rejtingom zemlje značio bi novo nepovoljno zaduživanje, daljnji pad kreditnog rejtinga i povećanje javnog duga, a s druge strane kroz koncesiju omogućujemo vraćanje nepovoljnih kredita i smanjujemo javni dug, kaže Čačić.

Koristeći, uz nužnu racionalizaciju poslovanja, osnovnu prednost pristupa tri puta jeftinijem kapitalu koju imaju investitori iz zemalja s najboljim kreditnim rejtingom, potencijalno kroz mirovinske fondove sudjelujemo i u profitu koncesionara, mišljenja su Reformisti.

Istovremeno, pojašnjava Čačić, Hrvatska ostvaruje novu povoljnu poziciju za budući pristup stranom kapitalu, postaje kreditno potentnija i zanimljivija u investicijskom smislu.

'Današnje stanje duga HAC-a i ARZ-a bez kamata iznosi 30 milijardi kuna. U slijedeće tri godine na naplatu za autoceste dolaze dvije milijarde eura glavnice koje HAC i ARZ nemaju, a ukupna je glavnica koju moramo vratiti četiri milijarde eura. Reprogram dugova na 25 godina značio bi da će nas ceste koštati osam, a ne više više milijarde eura, a dobit iz koje bi trebali isplatiti osam milijardi pri sadašnjem poslovanju u tih 25 godina iznosi pet milijardi eura. Nemamo pravo takav teret ostaviti generacijama koje dolaze', upozorio je čelnik Reformista.

Obrušio se Čačić i na tvrdnju predsjednice svoje bivše stranke HNS-a Vesne Pusić kako treba, kada je riječ o referendumu protiv monetizacije autocesta, poslušati glas javnosti.

'Postoje teme koje nisu referendumska pitanja. Ovo je pitanje izvršne vlasti koja nije u stanju provesti 'outsourcing', koja nije u stanju realizirati projekte o kojima ovisi budućnost naše djece - naravno da ne zaslužuju povjerenje građana', poručuje Čačić.

Kako bi izvršna vlast bila uvjerljiva u onome što nudi, Reformisti će, kaže, izići u Saboru s incijativom u kojoj će tražiti od vlade da se obveže kako će okvirne tri milijarde eura od monetizacije upotrijebiti 'ne za pokrivanje svoje nesposobnosti već za otplatu najneopovoljnijih kreditnih obveza'.