neobavezujući zaključak

Butković o podignutim cijenama: Vlada ima puno mogućnosti da prisili trgovce da ih vrate na one do 31. prosinca

05.01.2023 u 20:07

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade zadužen za resor gospodarstva Oleg Butković istaknuo je da Vlada ima način kako da natjera trgovce i druge da spuste cijene na razinu do 31. prosinca

Potpredsjednik Vlade zadužen za resor gospodarstva Oleg Butković bio je gost RTL Danas gdje je rekao da Vlada ima način kako da natjera trgovce i druge da spuste cijene na razinu do 31. prosinca te je potvrdio da se ne razmišlja o sezonskom dizanju cestarina za ovu godinu.

Premijer Andrej Plenković ranije je najavio da će Vlada donijeti mjere kako bi spriječila neopravdan rast cijena do kojeg dolazi nakon zamjene kuna u eure te je pozvao trgovce da budu korektni, razumni i ozbiljni, a na današnjoj sjednici donesene su i odluke.

Danas je donesen zaključak koji u stvari ne obvezuje nikoga ni na što. 'Nije baš tako da ne obvezuje', rekao je Oleg Butković i dodao:' Vlada je danas donijela zaključak, znate da smo početkom tjedna odmah reagirali, sazvali sastanak prvo unutar Vlade, svih gospodarskih resora. Potom da je ministar Filipović imao razgovor i s trgovcima, sa svim u lancu koji su od dobavljača do trgovca. Razgovaralo se i s cehom ugostitelja.

Sjednica Vlade Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic

Vlada je danas donijela zaključak koji obvezuje i to prvo Državni inspektorat, Carinsku upravu i sva ministarstva da postupe po tome i one koji su neopravdano digli cijene, to u trgovci, ugostitelji, svi oni na koje se to odnosi. Oni moraju brzo vratiti se u okvire do 31. prosinca', zaključio je.

Zašto se niste pozvali na Zakon o iznimnim mjerama kontrole, na koji ste se pozvali kad ste za ovih devet artikala zamrzli cijene? To je ipak zakon, čvršće je, upitali su Butkovića na RTL-u.

'Imamo mogućnost, čitav niz mehanizama, od dodatnog oporezivanja, do dodatnih ograničenja na nekim proizvodima. Ali vjerujemo da ćemo uz pomoć ovih institucija i da će ih dostići i Inspektorat i Carinska uprava da će se urazumiti i vratiti na razinu do 31. prosinca', poručio je ministar.