odgovor na poskupljenja

Pala odluka: Vlada će cijene svih proizvoda vratiti na iznose od prije dolaska eura

04.01.2023 u 22:06

Bionic
Reading

Pala je odluka - Vlada će na kraj poskupljenjima stati tako da će ograničiti cijene svih proizvoda i vratiti ih na iznose na razinu na kojoj su bili prije uvođenja eura

Vlada bi na sutrašnjoj sjednici, doznaje 24 sata, trebala donijeti novu uredbu koja se razlikuje od prethodnog ograničavanja cijena namirnica.

Podsjetimo, ta prva uredba ograničila je cijene devet osnovnih namirnica, dok će nova uredba ograničiti cijene svih artikala i vratiti ih na iznose prije uvođenja eura, no još nije poznato hoće li se vratiti na cijene s početka ili kraja prosinca.

Nova uredba vrijedit će do ožujka. Navodno su se razmatrali prijedlozi da se ograniče i cijene svih usluga, poput ugostiteljskih ili frizerski, no od toga se ipak odustalo.

Kako pak javlja N1, nadležni za nadzor cijena bit će Državni inspektorat, Carinska i Porezna uprava. Formirat će se platforma za praćenje cijena i usluga, o kojoj zasad nema puno detalja kako će funkcionirati.

Oni poslovni subjekti koji ce kršiti Zaključak Vlade podliježu sankcijama na način da za njih neće vrijediti odluka o pomoći Vlade u vezi energenata, što će nadzirati Ministarstvo gospodarstva.

Podsjetimo, premijer Andrej Plenović ranije danas kazao je da dio poslovnih subjekata uvođenje eura i konverziju koristi za lov u mutnom i za nepotrebno profiterstvo.

'Mislimo da je to loša i nepoštena praksa, da s time treba stati, da se trebaju vratiti na cijene koje su bile prijje 1. siječnja i jednostavno prevesti tečaj iz kune u euro pošteno i korektno, onako kako je država odradila to u interesu građana i gospodarstva', rekao je premijer.

  • +18
Cijene u eurima na tržnicama diljem Hrvatske Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Najavio je da će Vlada će uključiti apsolutno sve mehanizme koje država ima na raspolaganju da se to ne događa te da oni koji to rade na način koji ne reflektira u cijeni proizvoda rast inputa, vrate te cijene na prijašnju razinu.

"Ne može država činiti sve, a onda će netko u jednom mentalitetu koji je čisti bezobrazluk i čisto profitersto, da ga ne nazovem lopovluk, raditi od građana i drugih potrošača de facto nekoga tko nije previše pametan. To ne dolazi u obzir", ustvrdio je Plenković.