dijana kladar

Stručnjakinja za zaštitu potrošača: Vlada je zaboravila na jednu stvar, kolektivne tužbe, to bi moglo biti rješenje

05.01.2023 u 18:14

Bionic
Reading

Stručnjakinja za zaštitu potrošača i odvjetnica Dijana Kladar prokomentirala je današnje odluke vlade o usklađivanju cijena određenih proizvoda te najavljene sankcije trgovcima kji su prekršili zakon

Stručnjakinja za zaštitu potrošača, odvjetnica Dijana Kladar, rekla je da postoji mogućnost da ministarstvo pošalje dopis svim onim trgovcima koji ne poštuju propis i kaže: Uskladite se! Ako se ne uskladite mi idemo u kolektivnu tužbu, donosi RTL.

Upitana da prokomentira Vladin potez kojim je pozvala sve gospodarske subjekte da odmah revidiraju cijene i vrate ih na iznose s kraja prosinca Kladar je rekla: 'Mislim da se nakon ovog zaključka neće dogoditi da će nam sutra ili za par dana cijene biti niže. Naime, Vlada nije napravila ništa spektakularno ovim zaključkom, ona je samo još jednom pozvala trgovce da poštuju Zakon koji je rekao ne smijemo neosnovano podizati cijene.

Znači, oni trgovci koji su neosnovano podigli cijeni oni će samo biti sankcionirani. Svi drugi trgovci koji su osnovano podigli cijene primjerice dobavljači su podigli cijene robe, oni nisu u prekršaju i neće zapravo biti sankcionirani. Pitanje je sad koliko je trgovaca podiglo cijene osnovano, a koliko neosnovano. Bojim se da je velik broj trgovaca podigao cijene zato što im je u nabavi narasla cijena robe', dodala je Kladar.

Što potrošači konkretno mogu napraviti, kakve su im pravne mogućnosti i što ste vi u praksi primijetili?

  • +18
Cijene u eurima na tržnicama diljem Hrvatske Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

'Potrošač može prijaviti državnom inspektoratu bilo koji prekršaj. a inspektorat je onda taj koji treba brzo djelovati. Ono što je ključno, a što Vlada nije spomenula u zaključku je mogućnost kolektivnih tužbi. Znači, pozvana su nadležna ministarstva da reagiraju i da eventualno izmjene zakone što je u redu, ali zaboravila je na jedan ključni instrument, a to su kolektivne tužbe. Mogućnost da instant ministarstvo pošalje dopis svim onim trgovcima koji ne poštuju propis i kaže: Uskladite se, ako se ne uskladite mi idemo u kolektivnu tužbu! to je zapravo rješenje koje će donijet nekakvu dobit za potrošače.

Ovaj stav Vlade je svakako pohvalan, ali bojim se da neće donijeti ništa konkretno na tržištu zato što oni samo kažu da moraju postupiti po zakonu, zaključila je Kladar.