sjednica vlade

[VIDEO] Vlada naredila: Vratite cijene na vrijednosti prije uvođenja eura! Otkriveno tko su najveći lovci u mutnom

05.01.2023 u 11:47

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković kazao je na početku sjednice Vlade da je Hrvatska postala jedina država kojoj je uspjelo u jednom danu ući u Schengen i u eurozonu. Zahvalio je svima koji su doprinijeli tome, kao i predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen te slovenskoj predsjednici Nataši Pirc Musar na dolasku u Hrvatsku na neradni dan

Zahvalio je i svim institucijama koje su zamjenu kune eurom osigurale na zaista visokoj razini te u tom smislu sve normalno funkcionira. Po pitanju zaštite potrošača, 'neki su očito iskoristili konverziju kako bi neopravdano podizali cijene, za što ne postoji ni razlog ni opravdanje', kazao je.

'U procesu pristupanja euru upozoravali smo da će doći do minimalnog povećanja cijena, kao što je bilo i drugdje. No svjedočimo u pojedinim slučajevima nečem drugom - čistom profiterstvu, lovu u mutnome, čemu ćemo se snažno suprotstaviti', kazao je, dodajući da takvi potiču i daljnji rast inflacije.

Napomenuo je da je to već jasno prezentirano dijelu poslovne zajednice. 'Naša je politika da upravljamo krizama na način da smo oslonac i građanima i gospodarstvu', napomenuo je, podsjećajući na Vladine mjere za vrijeme pandemije.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Vlada RH

Rekao je da je Vlada zaštitila kupovnu moć građana te ublažila posljedice energetske krize i građanima i poslodavcima, između ostalog intervenirajući u cijene goriva.

'Mjere se poduzimaju na načelu odgovornosti, solidarnosti i pravednosti. Najviše smo dali na redistribuciji najsiromašnijima u društvu, jer znamo da nitko drugi osim države ne može napraviti te iskorake. Iznimno je bitno da imamo konkurentno gospodarstvo, ali i zaštićene potrošače. Profiterstvo u ovakvoj situaciji - to nikako ne!' napomenuo je premijer.

'Nije smisao eura da se netko u energetskoj krizi i pritiscima inflacije neopravdano bogati na račun građana. Svi koji to čine trebaju shvatiti da će država djelovati baš prema svima koji su neopravdano išli u taj pothvat dizanja cijena', najavio je.

Rekao je da će nadležne državne institucije dobiti zadatak da djeluju u ovom slučaju. 'Pozivamo sve gospodarske subjekte da odmah revidiraju svoje cijene i vrate ih na one prije 1. siječnja, na kraj prosinca. Zadužujemo sve nadležne resore da pojačaju nadzor, Ministarstvo gospodarstva da poduzme sve mjere kako bi prikupili potpune i točne informacije o kretanju i praćenju cijena, Ministarstvo poljoprivrede da prikupi podatke o cijenama prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda, kao i da nadležni resori razmotre dodatnu pripremu izmjene propisa za bolju zaštitu potrošača', kazao je Plenković, dodajući da pritom misli na subvencije i druge poreze.

Rekao je da država neće ovo gledati bez reakcije. 'Svi koji misle da mogu od jedne izrazito pozitivne i korisne stvari svojom neodgovornom poslovnom politikom baciti sjenu i naštetiti strateškom uspjehu države i Vlade - u tome sigurno neće uspjeti', istaknuo je.

Sjednica Vlade Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic

Za lovce u mutnom - provjera i eventualne prekršajne mjere

Ministar gospodarstva Davor Filipović precizirao je što Vlada traži i što će učiniti. Obvezuju se svi poslovni subjekti, uključujući kreditne institucije i sve koji su povisili cijene suprotno Zakonu o uvođenju eura, da revidiraju maloprodajne cijene roba i usluga tako da budu određene najviše onako kako su vrijedile na dan 31. prosinca 2022. Zaduženi su inspektorati i nadležna ministarstva te agencije, kao i HNB, da bez odgode provedu pojačan nadzor.

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić rekao je da su inspektori u pogledu dvojnog iskazivanja cijena prije uvođenja eura, od rujna do kraja 2022., utvrdili 1744 povrede zakona. Od 1. siječnja zaprimljen je povećan broj predstavki zbog povećanja cijena te su započeli pojačani nadzori, kako u trgovini, tako i u uslužnim djelatnostima. Veći broj prijava bio je vezan za pekare, frizere i usluge njege tijela. Utvrđeno je povećanje cijena - u trgovini su pojedini subjekti podigli cijene od tri do 19 posto za čokoladu, pekarske proizvode, pivo, maslac, kiselo vrhnje, toaletni papir, kavu i dr. Ako su utvrdi da je to bilo neopravdano, sukladno Zakonu o zaštiti potrošača zabranit će im se nepoštena praksa uz poduzimanje prekršajnih mjera. U uslužnim djelatnostima povećanje se kreće od 10 do čak 80 posto.

Oprečne informacije

Premijer Andrej Plenković ranije je najavio da će Vlada donijeti mjere kako bi spriječila neopravdan rast cijena do kojeg dolazi nakon zamjene kuna u eure te je pozvao trgovce da budu korektni, razumni i ozbiljni. Međutim oprečne su bile informacije o tome što će Vlada učiniti na današnjoj sjednici.

Plenković je sinoć sazvao uži tim Vlade te je, prema informacijama medija, bila donesena odluka o nizu mjera koje bi trebale zaustaviti daljnji rast cijena i osigurati da se cijene proizvoda i usluga vrate na razinu prije uvođenja eura.

Prema neslužbenim informacijama Jutarnjeg lista iz Vlade, trebao je biti donesen zaključak s pet točaka, a riječ je o kombinaciji pritiska različitih inspekcija i potencijalnog ukidanja mjera tvrtkama, među kojima je i ograničenje cijena energenata i subvencija, koje su donesene kao pomoć tvrtkama u krizi. Među zaključcima je i povratak cijena proizvoda i usluga na razinu prije uvođenja eura.

  • +2
Uvođenje eura Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Ministarstvo gospodarstva bit će zaduženo za pripremu i lansiranje digitalne platforme za praćenje cijena, a ministarstva poljoprivrede i gospodarstva za praćenje i kontrolu cijena te prilagodbu postojećih propisa kojima je omogućena pomoć gospodarstvu u krizi. Vladina ideja bila je i da tvrtke koje budu kršile zaključke Vlade o formiranju cijena mogu ostati bez pomoći koja im je uvedena tijekom krize, prije svega zbog poskupljenja energenata, naveo je Jutarnji list.

Međutim, prema pisanju 24sata, Vlada je preko noći promijenila stav. Taj list navodi da će Vlada na današnjoj sjednici usvojiti zaključak kojim se pozivaju baš svi, od trgovaca do ugostitelja, obrtnika i svih ostalih, da vrate cijene na razinu prije konverzije i onda je pošteno provedu bez poskupljenja. Taj zaključak je svojevrsna preporuka ili poziv, a neće se ići ni na kakvo zakonsko reguliranje. Također, prema tom izvoru, neće biti ništa ni od mogućih spominjanih sankcija, toga da će Vlada ukinuti subvencioniranu energiju za one koji su digli cijene jer se i to pokazuje kao neprovedivo.

Iako će Vlada u zaključku resornim ministarstvima naložiti izradu online platformi kako bi potrošači mogli lakše pratiti cijene, 'sada je za to već kasno jer su takve platforme trebale biti gotove do uvođenja eura ako se zaista htjelo omogućiti lakše praćenje cijena', piše 24sata, podsjećajući da je Plenković u srijedu popodne najavio puno žešći odgovor države i rekao da će Vlada donijeti mjere kojima će se zaustaviti 'lovci u mutnom', a koji su, po njemu, neopravdano digli cijene, te da se one trebaju vratiti na razinu prije siječnja.

Sinoć je pak 24 sata izvijestio da bi Vlada danas trebala donijeti novu uredbu koja će ograničiti cijene svih artikala i vratiti ih na iznose prije uvođenja eura. Navodno je nova uredba trebala vrijediti do ožujka, a razmatrani su bili i prijedlozi da se ograniče cijene svih usluga, poput ugostiteljskih ili frizerskih, no od toga se ipak odustalo.