HOBI KAO LIJEK

Bush portretima veterana tjera duhove prošlosti

15.03.2017 u 15:23

Bionic
Reading

Nakon što je 2009. godine napustio Bijelu kuću, 43. Po redu američki predsjednik George W. Bush nije se pretjerano pojavljivao u javnosti, a ovih dana se vraća na scenu objavivši monografiju 'Portreti hrabrosti: Zapovjednikovo priznanje počasti američkim ratnicima' u kojoj se nalaze portreti američkih vojnika koji su ranjeni u ratovima koje je vodila njegova administracija u Iraku i Afganistanu. Monografija Bushovih portreta izazvala je veliko zanimanje javnosti, a mnogi njegovi kritičari smatraju kako bivši predsjednik putem fizički i psihički uništenih veterana pokušava oprati ruke od vojnih kampanja koje je vodila Bijela kuća dok joj je bio na čelu

Bush se, prema vlastitom priznanju, okrenuo slikarstvu 2012. godine, dvije godine nakon objavljivanja memoara pod naslovom 'Trenuci odlučivanja', a glavni motivi njegovih slika bili su psi i svjetski čelnici s kojima se susretao tijekom dva predsjedničkog mandata kada je veći dio svijeta okrenuo protiv sebe, a velikim dijelom i protiv američke vanjske politike.

Za portrete veterana koje je osobno upoznao, bivši predsjednik kaže kako su nastali iz potrebe da inspiriraju Amerikance u nadvladavanju svakodnevnih problema, a zanimljivo je kako je monografija izašla iz tiska upravo u trenutku kada nova administracija Donalda Trumpa najavljuje smanjivanje izdvajanja za umjetnost i zatvaranje čitavog niza umjetničkih institucija diljem SAD.

Likovni kritičari su podijeljeni oko Bushovog opusa. Jedni tvrde kako je bivši predsjednik talentiran, dok drugi smatraju kako se radi o čistom amaterizmu.

Politički kritičari ističu kako je Bush posegnuo za slikanjem vojnika kako bi se riješio duhova prošlosti. Naime, tijekom rata u Iraku poginulo je gotovo pola milijuna Iračana, te 4486 američkih vojnika, a sam rat američke je porezne obveznike stajao 1,7 bilijuna dolara, dok je 500 milijardi dolara isplaćeno veteranima na ime odštete zbog ozljeda ili posttraumatskog stresa. Koliko je, pak, Afganistanaca poginulo u ratu započetom 2001. još uvijek je nepoznanica budući da on još uvijek traje.