TPORTALOV VODIČ

Brzi antigenski, PCR, serološki: Na jednome mjestu pročitajte sve o vrstama testova na koronu, prednostima, manama i cijenama

02.11.2020 u 13:17

Bionic
Reading

Hrvatska od sutra kreće s upotrebom brzih antigenskih testova na koronavirus. Kako je jučer rekao ministar zdravstva Vili Beroš, njihovim uvođenjem mogle bi se smanjiti gužve na testiranjima i ubrzati cijeli proces za 25 do 30 posto. Kakva sva testiranja se provode i kakva se planiraju donosimo u kratkom pregledu

S antigenskim testovima Slovačka je proteklog vikenda započela najveću operaciju od osamostaljenja. U dva vikenda odlučili su testirati sve stanovnike starije od deset godina, odnosno oko četiri milijuna ljudi.

Europska komisija (EK) prošli je tjedan predložila niz mjera za usporavanje širenja koronavirusa, koje između ostaloga uključuju masovnije i brže testiranje, odnosno širu upotrebu antigenskih testova koji daju brze rezultate. Također, EK je pozvala zemlje članice da do sredine studenoga izrade nacionalne strategije testiranja. Za izravnu i brzu nabavu antigenskih testova osigurat će se, kako su priopćili, 100 milijuna eura.

A Hrvatska od utorka kreće s upotrebom brzih antigenskih testova na koronavirus. Njihovim uvođenjem, očekuje se, trebale bi se smanjiti gužve na testiranja i cijeli proces dodatno ubrzati.

Antigenski test

Riječ je o testu koji izgleda slično kao test za trudnoću. Od osobe se uzme bris iz nosa ili usta i prati se kakav će biti rezultat koji stiže u roku od pola sata. S tim testom medicinsko osoblje može u kratkom roku saznati je li neki pacijent inficiran, može li zaraziti druge ljude te ga, u slučaju da je pozitivan, odmah izolirati.

Ova vrsta testova ne dokazuje genetske sekvence virusa kao što je to slučaj kod RT-PCR-testa, već pronalaze proteine koji ukazuju na virus. Da bi bio učinkovit, osoba mora imati simptome Covida-19, a najveća mana antigenskih testova je pouzdanost, odnosno osjetljivost iako se i to popravilo od pojave koronavirusa.

Tako su se u Zagrebu tijekom vikenda, prema riječima zamjenice ravnatelja NZJZ 'Dr. Andrija Štampar' Sandre Šikić, uzimali uzorci za RT-PCR testiranje i za brze antigenske testove te je podudarnost bila odlična. Da bi test prepoznao je li osoba oboljela, virusa mora biti dovoljno da bi bili vidljivi, a obično kada pacijent ima dosta virusa, ima i simptome. Antigenski testovi mogu posebno dobro prepoznati zarazu kad je količina virusa na najvišoj razini. To je ujedno trenutak u kojem su zaražene osobe najopasnije i u stadiju u kojem najlakše i najviše šire zarazu, a da to ni ne znaju jer su asimptomatični.

>>> Capak objasnio tko će ići na brze testove za koronavirus<<<

>>>Tisuće Šveđana lažno pozitivno na koronavirus zbog manjkavosti testova iz Kine<<<

>>>Ovo su nevjerojatne nove tehnologije za testiranje na COVID-19 koje skraćuju vrijeme čekanja na rezultate<<<

Kako je to rekao Beroš, kada ovakav test da pozitivan nalaz, to znači da je on uistinu takav, ali ako da negativan nalaz, to ne mora nužno značiti da je nalaz i negativan, pa se takve bolesnike upućuje na PCR testiranje. Cijena ovakvih testova na tržištu se kreće od 150 do 300 kuna ovisno o proizvođaču, a prema Beroševim riječima HZZO će vrlo brzo formirati njihovu cijenu i plaćati tu uslugu za hrvatske građane.

PCR test

Poput antigenskog, i za njega se bris uzima iz nosa i usta, ali je riječ je u najpouzdanijoj vrsti testova. Detektira genetski materijal iz virusa u ciklusima analize. Što je manje ciklusa potrebno za detekciju, veća je količina virusa u uzorku. Što je veća količina virusa, vjerojatnije je da će pacijent biti zarazan. Manjkavost je što je riječ o preosjetljivom testu koji treba biti uzet u najpogodnijem trenutku, odnosno bris ne smije biti uzet prerano. Naime, događa se da osoba bude negativna na PCR testu, ali se za koji dan utvrdi da je ipak zaražena.

  • +7
Zagreb: Parkiralište ZG Velesajma, testiranje građana na Covid 19 Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

To je zato što je u prvim danima nakon izlaganja virusu manje vjerojatna detekcija virusa. Kako se odmičemo od tog nultog dana kontakta s virusom, tako raste vjerojatnost da će biti prepoznat. Stoga je i najveća vjerojatnost detekcije kada se pojave prvi simptomi. Do tada test može dati lažno negativan rezultat. Manjkavost testa je i ta što se na rezultate danas čeka od 24 do 48 sati i što se rezultati moraju obraditi u laboratorijskim uvjetima. Želite li napraviti test o vlastitom trošku cijena varira o broju sekvenci i kreće se od 700 do 1500 kuna.

Serološki test

Riječ je o testu koji se dobiva uzorkom iz krvi i pokazuje količinu antitijela kod već zaraženih osoba. S njim je moguće vidjeti kolika je bila izloženost zarazi, utvrditi je li netko prebolio bolest, a da to nije ni znao. Test otkriva prisutnost protutijela specifičnih za SARS-CoV-2 i kad osoba nije imala nikakve simptome bolesti. Tako pozitivan nalaz IgG antitijela govori da je pacijent bio u kontaktu s virusom, a pozitivan nalaz IgM antitijela govori o trenutnoj infekciji. Na tržištu postoje dvije vrste testova; brzi testovi koji se provede testiranjem na pločici, ručnom metodom bez očitanja na analizatoru te imunokemijski testovi na potpuno automatiziranim uređajima.

  • +44
Testiranje na koronavirus na Zagrebačkom velesajmu Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Obrada uzoraka traje nekoliko sati, cijena u privatnim laboratorijima je oko 300 kuna. Kako bi utvrdili koliko je stanovnika Hrvatske bilo u kontaktu s virusom domaći epidemiolozi, prema Beroševim riječima, pripremaju serološko testiranje 'određenog dijela populacije' koje će se vrlo brzo provesti.