sedam metoda

Ovo su nevjerojatne nove tehnologije za testiranje na COVID-19 koje skraćuju vrijeme čekanja na rezultate

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 05.08.2020 21:59
  • Objavljeno 05.08.2020 u 21:59
Američki Nacionalni zavod za zdravstvo ulaže 248,7 milijuna dolara u nove tehnologije za testiranje na COVID-19

Američki Nacionalni zavod za zdravstvo ulaže 248,7 milijuna dolara u nove tehnologije za testiranje na COVID-19

Izvor: Profimedia / Alamy / Autor: Bill Roque

Inicijativa za brzo ubrzanje dijagnostike RADx odabrala je sedam biomedicinskih dijagnostičkih tvrtki kako bi drastično povećali broj, vrstu i dostupnost testova već s početkom rujna

Testirati, testirati, testirati... još je prvih dana pandemije govorio dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije WHO. Mnogi ga isprva nisu slušali, misleći da pretjeruje; vjerovali su da će koronavirus nestati sam od sebe. Stvari su se onda otele kontroli pa sad američki Nacionalni zavod za zdravstvo ulaže 248,7 milijuna dolara u nove tehnologije za rješavanje izazova povezanih s testiranjem na COVID-19.

Inicijativa za brzo ubrzanje dijagnostike RADx odabrala je sedam biomedicinskih dijagnostičkih tvrtki kako bi drastično povećali broj, vrstu i dostupnost testova već s početkom rujna. Stručnjaci predviđaju da će se tada svakodnevno raditi milijun testova više no sada.

Odabrane tehnologije trebale bi omogućiti veći broj testiranja i čekanje na rezultate svesti doslovno na minute. To je posebno važno za primjenu u staračkim domovima, ali i školama koje bi na jesen trebale otvoriti svoja vrata učenicima.

Među odabranim tvrtkama ima i startupa, ali i velikih organizacija

Među odabranim tvrtkama ima i startupa, ali i velikih organizacija

Izvor: Tetra Images / Profimedia / Autor: Tetra Images

Sedam odabranih tehnologija koristi različite metode i formate, a mogu se izvoditi u različitim postavkama kako bi se zadovoljile različite potrebe.

Četiri tehnologije uvode inovativne laboratorijske tehnologije testiranja, uključujući najnovije postupke sekvencioniranja, CRISPR i integrirane mikrofluidne čipove. Sve to drastično povećava kapacitet i propusnost ispitivanja i istovremeno skraćuje čekanje na rezultate testa.

Tri tehnologije koriste nukleinsku kiselinu i antigene kako bi se do brzih odgovora došlo na mjestu testiranja: u uredima, proizvodnim pogonima, centrima za skrb o djeci, staračkim domovima i školama. Uz to, neki testovi nude uzorkovanje ispitivanjem uzoraka iz sline.

U akciju se uključilo stotine stručnjaka, iz vlade, akademske zajednice i industrije

U akciju se uključilo stotine stručnjaka, iz vlade, akademske zajednice i industrije

Izvor: Profimedia / Autor: Mihai Barbu / Panthermedia

Među odabranim tvrtkama ima i startupa, ali i velikih organizacija, a iza svega stoji i autoritet američke Uprava za hranu i lijekove FDA. RADx je pokrenut krajem travnja, nekoliko dana nakon što je Kongres odobrio 1,5 milijardi dolara hitne dodatne pomoći za podršku inovativnim tehnologijama. Cilj je bio jasan: do jeseni omogućiti izradu milijuna brzih testova na COVID-19. Na natječaj je stiglo više od 650 prijava.

U akciju se uključilo stotine stručnjaka, iz vlade, akademske zajednice i industrije, uključujući Nacionalni institut za biomedicinsko snimanje i bioinženjering (NIBIB) i Mrežu za istraživanje tehnologije (POCTRN).

U prvoj fazi odabrano je stotinjak najperspektivnijih, potom je njihov srezan na 31. Sedam testova odabrano je jer jamče povećanu proizvodnju i isporuku brzih i točnih testova. U igri je još uvijek dvadesetak kompanija koje bi u nadolazećim tjednima trebale ući u drugu fazu razvoja svojih programa. Deseci koncepata još se nije odmaklo puno dalje od obećavajuće ideje.

POC Testiranje na mjestu njege

Kompaktni uređaj tvrtke Mesa Biotech

Kompaktni uređaj tvrtke Mesa Biotech

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Mesa Biotech

Mesa Biotech, San Diego: Kompanijski test Accula SARS-CoV-2 koristi ručni RT-PCR uređaj i kompaktni uložak za jednokratnu upotrebu koji virusni RNK detektira na mjestu testiranja. Rezultati se mogu očitati iz izmjenjivog uloška nakon samo pola sata.

Quidelova tehnologija koristit će se u staračkim domovima

Quidelova tehnologija koristit će se u staračkim domovima

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Quidel

Quidel, San Diego: Testni kit Quidel Sofia SARS Antigen FIA koristi analizatore Sofia i Sofia 2 na mjestima njege, poput liječničkih ordinacija ili ljekarnica. Trenutno postoje tisuće Quidelovih analizatora širom SAD-a, a tehnologiju namjeravaju koristiti i u staračkim domovima. Analizatori daju elektroničke rezultate u roku od 15 minuta.

Talisovi nalazi gotovi su za manje od pola sata

Talisovi nalazi gotovi su za manje od pola sata

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Talis

Talis Biomedical, Menlo Park: Talis One je višestruki uložak koji se koristi uz kompaktni instrument. Test otkriva SARS-CoV-2 izotermalnim pojačavanjem virusne RNK i optičkim detekcijskim sustavom, a nalazi su gotovi za manje od 30 minuta.

Laboratorijski testovi

Gingko bi u rujnu trebao obrađivati do 50.000 testova dnevno, a do kraja godine i dvostruko više

Gingko bi u rujnu trebao obrađivati do 50.000 testova dnevno, a do kraja godine i dvostruko više

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Gingko

Ginkgo Bioworks, Boston: Tvrtka je automatizirala rukovanje uzorcima uz visoku propusnost, a moderna tehnologija sekvencioniranja u stanju je obraditi desetke tisuća pojedinačnih testova odjednom. Namijenjen testiranju na sveučilištima, u školama, javnim i privatnim kompanijama i lokalnim zajednicama, Ginkgo Bioworks će cjelovito prikupljanje uzoraka i izvještavanje o rezultatima obaviti dan do dva od primitka uzorka. Kompanija bi u rujnu trebala obrađivati do 50.000 testova dnevno, a do kraja godine i dvostruko više.

Helix koristi kombinaciju sofisticiranih procesa automatizacije i tehnologija nove generacije

Helix koristi kombinaciju sofisticiranih procesa automatizacije i tehnologija nove generacije

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Helix

Helix OpCo, San Mateo: Helix će serijski isporučivati ​​standardizirane setove za prikupljanje brisova za nos javnim zdravstvenim odjelima, zdravstvenim sustavima, poslodavcima i drugim kupcima kako bi prikupili desetke tisuća uzoraka koji se mogu obrađivati ​​odjednom i unutar 24-48 sati, u vrlo velikim količinama, koristeći kombinaciju sofisticiranih procesa automatizacije i tehnologija nove generacije. Očekuje se da će Helix do kraja rujna 2020. obraditi do 50.000 uzoraka dnevno, a na kraju godine 100.000 uzoraka.

Fluidigm, San Francisco: Svaka platforma za mikrofluidike BioMark HD ima kapacitet za obradu tisuća SARS-CoV-2 PCR testova dnevno s glavnim fokusom na uzorke sline. Uz mnoge postojeće instrumente Fluidigm u kliničkim i istraživačkim laboratorijima širom Sjedinjenih Država, povećavanje i primjena njihovih naprednih integriranih fluidnih čipsa može osigurati desetke do stotine tisuća novih testova dnevno u jesen 2020. godine.

Mammoth Biosciences, San Francisco: Mammoth Biosciences SARS-CoV-2 DETECTR test koristi CRISPR tehnologiju koja omogućuje jednostavniji tijek rada i značajno brže vrijeme obrade u usporedbi s uobičajenim laboratorijskim PCR testovima. Ovo visokopropusno rješenje može rezultirati višestrukim povećanjem ispitnih kapaciteta u komercijalnim laboratorijima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!