sedam metoda

Ovo su nevjerojatne nove tehnologije za testiranje na COVID-19 koje skraćuju vrijeme čekanja na rezultate

05.08.2020 u 21:59

Bionic
Reading

Inicijativa za brzo ubrzanje dijagnostike RADx odabrala je sedam biomedicinskih dijagnostičkih tvrtki kako bi drastično povećali broj, vrstu i dostupnost testova već s početkom rujna

Testirati, testirati, testirati... još je prvih dana pandemije govorio dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije WHO. Mnogi ga isprva nisu slušali, misleći da pretjeruje; vjerovali su da će koronavirus nestati sam od sebe. Stvari su se onda otele kontroli pa sad američki Nacionalni zavod za zdravstvo ulaže 248,7 milijuna dolara u nove tehnologije za rješavanje izazova povezanih s testiranjem na COVID-19.

Inicijativa za brzo ubrzanje dijagnostike RADx odabrala je sedam biomedicinskih dijagnostičkih tvrtki kako bi drastično povećali broj, vrstu i dostupnost testova već s početkom rujna. Stručnjaci predviđaju da će se tada svakodnevno raditi milijun testova više no sada.

Odabrane tehnologije trebale bi omogućiti veći broj testiranja i čekanje na rezultate svesti doslovno na minute. To je posebno važno za primjenu u staračkim domovima, ali i školama koje bi na jesen trebale otvoriti svoja vrata učenicima.

Sedam odabranih tehnologija koristi različite metode i formate, a mogu se izvoditi u različitim postavkama kako bi se zadovoljile različite potrebe.

Četiri tehnologije uvode inovativne laboratorijske tehnologije testiranja, uključujući najnovije postupke sekvencioniranja, CRISPR i integrirane mikrofluidne čipove. Sve to drastično povećava kapacitet i propusnost ispitivanja i istovremeno skraćuje čekanje na rezultate testa.

Tri tehnologije koriste nukleinsku kiselinu i antigene kako bi se do brzih odgovora došlo na mjestu testiranja: u uredima, proizvodnim pogonima, centrima za skrb o djeci, staračkim domovima i školama. Uz to, neki testovi nude uzorkovanje ispitivanjem uzoraka iz sline.

Među odabranim tvrtkama ima i startupa, ali i velikih organizacija, a iza svega stoji i autoritet američke Uprava za hranu i lijekove FDA. RADx je pokrenut krajem travnja, nekoliko dana nakon što je Kongres odobrio 1,5 milijardi dolara hitne dodatne pomoći za podršku inovativnim tehnologijama. Cilj je bio jasan: do jeseni omogućiti izradu milijuna brzih testova na COVID-19. Na natječaj je stiglo više od 650 prijava.

U akciju se uključilo stotine stručnjaka, iz vlade, akademske zajednice i industrije, uključujući Nacionalni institut za biomedicinsko snimanje i bioinženjering (NIBIB) i Mrežu za istraživanje tehnologije (POCTRN).

U prvoj fazi odabrano je stotinjak najperspektivnijih, potom je njihov srezan na 31. Sedam testova odabrano je jer jamče povećanu proizvodnju i isporuku brzih i točnih testova. U igri je još uvijek dvadesetak kompanija koje bi u nadolazećim tjednima trebale ući u drugu fazu razvoja svojih programa. Deseci koncepata još se nije odmaklo puno dalje od obećavajuće ideje.

POC Testiranje na mjestu njege

Mesa Biotech, San Diego: Kompanijski test Accula SARS-CoV-2 koristi ručni RT-PCR uređaj i kompaktni uložak za jednokratnu upotrebu koji virusni RNK detektira na mjestu testiranja. Rezultati se mogu očitati iz izmjenjivog uloška nakon samo pola sata.

Quidel, San Diego: Testni kit Quidel Sofia SARS Antigen FIA koristi analizatore Sofia i Sofia 2 na mjestima njege, poput liječničkih ordinacija ili ljekarnica. Trenutno postoje tisuće Quidelovih analizatora širom SAD-a, a tehnologiju namjeravaju koristiti i u staračkim domovima. Analizatori daju elektroničke rezultate u roku od 15 minuta.

Talis Biomedical, Menlo Park: Talis One je višestruki uložak koji se koristi uz kompaktni instrument. Test otkriva SARS-CoV-2 izotermalnim pojačavanjem virusne RNK i optičkim detekcijskim sustavom, a nalazi su gotovi za manje od 30 minuta.

Laboratorijski testovi

Ginkgo Bioworks, Boston: Tvrtka je automatizirala rukovanje uzorcima uz visoku propusnost, a moderna tehnologija sekvencioniranja u stanju je obraditi desetke tisuća pojedinačnih testova odjednom. Namijenjen testiranju na sveučilištima, u školama, javnim i privatnim kompanijama i lokalnim zajednicama, Ginkgo Bioworks će cjelovito prikupljanje uzoraka i izvještavanje o rezultatima obaviti dan do dva od primitka uzorka. Kompanija bi u rujnu trebala obrađivati do 50.000 testova dnevno, a do kraja godine i dvostruko više.

Helix OpCo, San Mateo: Helix će serijski isporučivati ​​standardizirane setove za prikupljanje brisova za nos javnim zdravstvenim odjelima, zdravstvenim sustavima, poslodavcima i drugim kupcima kako bi prikupili desetke tisuća uzoraka koji se mogu obrađivati ​​odjednom i unutar 24-48 sati, u vrlo velikim količinama, koristeći kombinaciju sofisticiranih procesa automatizacije i tehnologija nove generacije. Očekuje se da će Helix do kraja rujna 2020. obraditi do 50.000 uzoraka dnevno, a na kraju godine 100.000 uzoraka.

Fluidigm, San Francisco: Svaka platforma za mikrofluidike BioMark HD ima kapacitet za obradu tisuća SARS-CoV-2 PCR testova dnevno s glavnim fokusom na uzorke sline. Uz mnoge postojeće instrumente Fluidigm u kliničkim i istraživačkim laboratorijima širom Sjedinjenih Država, povećavanje i primjena njihovih naprednih integriranih fluidnih čipsa može osigurati desetke do stotine tisuća novih testova dnevno u jesen 2020. godine.

Mammoth Biosciences, San Francisco: Mammoth Biosciences SARS-CoV-2 DETECTR test koristi CRISPR tehnologiju koja omogućuje jednostavniji tijek rada i značajno brže vrijeme obrade u usporedbi s uobičajenim laboratorijskim PCR testovima. Ovo visokopropusno rješenje može rezultirati višestrukim povećanjem ispitnih kapaciteta u komercijalnim laboratorijima.