bombaši iz rijeke

Božinović otkrio nove detalje: Pronađene još tri eksplozivne naprave

30.05.2023 u 17:26

Bionic
Reading

Još tri eksplozivne naprave pronađene su tijekom kriminalističkog istraživanja na širem riječkom području, nakon što je jučer dvojici muškaraca određen istražni zatvor zbog sumnje da su naprave podmetali radi iznude.

Istraživanje se nastavlja, a cilj je otkriti cijelu pozadinu kaznenog djela. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović pohvalio je rad policije, prenosi HRT.

'Vrlo učinkovita, profesionalna i stručna akcija policije. U ovom trenutku nemam nekih novih detalja, osim možda činjenice da su pronađene još tri eksplozivne naprave. Pretpostavljam da je bilo sve, barem iz ovog što je dosad poznato, fokusirano na one mete koje jesu odredili', rekao je

Podsjetimo, 52-godišnji njemački državljanin i 33-godišnji dvojni, hrvatski i njemački državljanin, sumnjiče se da su iznuđivali tvrtke Liburnia Riviera hoteli i Plodine, tražeći da im isplate od tri do 4,6 milijune eura u kriptovalutama, izvijestila je policija.

Iznude su nastojali ostvariti postavljanjem eksplozivnih naprava. Tako su postavili naprave pokraj trgovačkih centara Plodina na Krimeji u Rijeci te Kostreni i kod buduće upravne zgrade ove tvrtke u četiri navrata, a dva put su te naprave i eksplodirale. Eksplozivnu napravu postavili su i kod hotela Ambasador u Opatiji u travnju, iznuđujući hotelsku tvrtku LRH.

  • +7
Privođenje osumnjičenih za postavljanje bombi u Rijeci Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

U eksplozijama nije bilo ozlijeđenih osoba.

Policija je postavila zasjedu kod jednog od trgovačkih centara Plodina i uhitila dvojicu koji su tamo postavljali eksploziv. Privedeni su na kriminalističko istraživanje, prijavljeni i ispitani na Županijskom državnom odvjetništvu koje je predložilo da ih se zadrži u istražnom zatvoru.

Prijetnje su slali tvrtkama na službene adrese elektroničke pošte, a u policiji kažu da je njihov jedini motiv bio stjecanje materijalne koristi iznudama te da se isključuju teroristički ili politički motivi.