ante letica

Bivši voditelj SOA-e komentirao bombaše iz Rijeke: 'Ova situacija nas treba brinuti'

29.05.2023 u 19:57

Bionic
Reading

Ante Letica, bivši voditelj operacija SOA-e, analizirao je uspjeh policije u rješavanju slučaja tzv. bombaša iz Rijeke

Županijski sud u Rijeci izvijestio je da je određen istražni zatvor dvojici osumnjičenika zbog opasnosti od bijega i ponavljanja nedjela, a tereti ih se za iznude, dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, nedozvoljeno posjedovanja i izradu eksploziva te krivotvorenje isprava.

Konferencija za medije policije o privedenim osobama koje se povezuju s nizom eksplozija na području Rijeke Izvor: Cropix / Autor: Damir Škomrl

Ante Letica, bivši načelnik Uprave za operacije SOA-e u razgovoru s reporterkom Ivanom Ivandom Rožić televizije RTL analizirao je slučaj riječkih bombaša.

'Bitno da nakon završenog kriminalističkog istraživanja u daljnjoj istrazi da se vidi jesu li to počinitelji koji su sami radili ili su bili dio nečeg organiziranijeg i jesu li imali pomagače u Hrvatskoj s obzirom na to da način postavljanja i kvaliteta eksplozivnih naprava ukazuje da im je to netko morao napraviti tko poznaje načine i modus operandi s takvim sredstvima', rekao je Letica

  • +7
Privođenje osumnjičenih za postavljanje bombi u Rijeci Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

"Dopustite da čestitam policiji na odlično odrađenom poslu. Ovo nije terorizam jer motiv nije iz lepeze motiva koje ubrajamo u terorističke motive. Ovo je pokušaj iznude, policija je to odlično riješila. Moram napomenuti da je dobro što je riješila jer su posljedice koja ovakva djela donose je da se građani osjećaju prestrašno, panika, nepovjerenje u funkcioniranje institucija države", rekao je Letica.

Što nam govori da je riječ o ucjeni i to u kriptovalutama?

"Pretpostavljam da se radi o kriptovalutama zbog toga što se novčani tijekovi teško otkrivaju kad su one u pitanju"

Treba li nas zabrinjavati ovakva situacija?

"Sigurno da nas treba zabrinjavati jer su ovo ona djela koja se nažalost lako kopiraju. Ovdje je bitno da nakon završenog kriminalističkog istraživanja u daljnjoj istrazi da se vidi jesu li to počinitelji koji su sami radili ili su bili dio nečeg organiziranijeg i jesu li imali pomagače u Hrvatskoj s obzirom na to da način postavljanja i kvaliteta eksplozivnih naprava ukazuje da im je to netko morao napraviti tko poznaje načine i modus operandi s takvim sredstvima"