dr. ozren polašek

Stručnjak pozdravlja najavljene restrikcije: Veća okupljanja poput svadbi ili koncerata u zatvorenom u ovom je trenutku teško opravdati

08.07.2020 u 15:31

Bionic
Reading

'Ušli smo u neku vrstu zatišja, no to možda i nije tako loše', kazao je za tportal, komentirajući trenutnu situaciju oko koronavirusa, pročelnik Katedre za javno zdravstvo i voditelj Centra za globalno zdravlje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu prof. dr. Ozren Polašek, inače jedan najcitiranijih hrvatskih znanstvenika. Nema previše loših, ali ni previše dobrih i optimističnih vijesti

Ukratko: niti je cjepivo na vidiku, niti se možemo nadati stjecanju imuniteta tijekom ljeta, niti imamo na raspolaganju puno opcija za zaustavljanje širenja virusa izuzev inzistiranja na osobnoj odgovornosti.

'Potpuni lockdown više nije opcija jer bi on bio ekonomski neizdrživ, a jedan pogled prema Srbiji pokazuje i kako građani reagiraju na takve mjere. Ljudima je puna kapa virusa, naravno. U ovom trenutku zbilja treba inzistirati na osobnoj odgovornosti kao što, recimo, od pušača tražimo da vode računa o ljudima oko sebe. I, naravno, trebamo kontrolirati sustave koji zahtijevaju znatno više brige, poput bolnica ili umirovljeničkih domova', kaže Polašek.

On se slaže da je veća okupljanja poput svadbi ili koncerata u zatvorenom prostoru u ovom trenutku teško opravdati jer na njima samo jedna asimptomatski zaražena osoba može napraviti puno štete - nenamjerno, dakako - pa pozdravlja najave ograničavanja ovakvih događaja. Dokad, pitamo ga logično pitanje:

Opasnosti: brzo širenje i pretrpavanje bolnica

'Ne znam, po pitanju cjepiva zasad nemamo nikakvih vijesti. Jako veliki broj istraživačkih skupina radi na tome, čak su za rujan bile glasile najave prvih doza, no ne vidim da se nešto konkretno događa', kaže sugovornik tportala.

On potvrđuje da u ljetnim mjesecima koronavirus evidentno ima blaže posljedice, a to pripisuje nizu faktora - od drugačije reakcije ljudske sluznice, preko veće vlažnosti zraka zbog čega kapljice kraće lebde u zraku, brže nakupljaju vlagu i padaju na tlo, do UV zraka koje ubijaju dio virusa i boravka na zraku gdje su koncentracije virusa manje. Treba uzeti u obzir i činjenicu da veći udjel u zaraženima imaju mlađe osobe koje rjeđe razvijaju teške simptome, no i dalje se radi samo o nagađanjima jer ne postoje konkretna istraživanja - pa je tako nemoguće reći što nas očekuje u jesenskom ili zimskom valu epidemije.

  • +9
Koronavirus u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

'Postalo je potpuno jasno da ovaj virus nije strahovito smrtonosan, ali njegova opasnost krije se u brzom širenju i zagušenju zdravstvenog sustava. To je scenarij kojega se od početka bojimo, da u jednom trenutku dosegnemo maksimalni kapacitet i budemo prisiljeni birati koga staviti na respirator', dodaje Polašek.

Imunitet i sezonska cjepiva

A svima koji su, poput autora ovog teksta, laički poželjeli naprosto zaraziti se i tako steći imunitet, pa izbjeći vječite gnjavaže s maskama i zaštitnim mjerama, on savjetuje da to ipak ne učine:

'Čini se da se protutijela dovoljna za imunitet razvijaju samo kod osoba koje razviju snažnu sliku bolesti, dakle da ljetni oblici virusa ipak nemaju tako izraženo stvaranje protutijela. I čini se da traju znatno kraće: jedno istraživanje u Kini pokazalo je da se radi o samo nekoliko mjeseci. Dakle, izgledno je da će za ovaj virus biti potrebna sezonska cjepiva kao i za 'običnu' gripu', kaže ovaj profesor.

Sve to zvuči dosta depresivno, slaže se, no s druge strane napominje i da u ovom trenutku nema druge nego kombinirati zaštitu od virusa s jedne strane sa što manjim usporavanjem gospodarstva s druge strane. 'Današnje razine na kojima ekonomija funkcionira, a zdravlje ne stradava, zapravo su nešto najbolje što nam se može dogoditi i zato smatram da zatišje o kojemu govorimo zapravo nije loše', zaključuje Polašek.