pojačan nadzor

Božinović o potezu Slovenije: Kontrole uz granicu ne znače ukidanje Schengena

27.09.2023 u 12:30

Bionic
Reading

Slovensko uvođenje policijskih punktova uz granicu s Hrvatskom ne znači ukidanje šengenskog prostora nego pojačan nadzor zbog aktivnosti krijumčara, ocijenio je u srijedu ministar unutarnjih poslova Davor Božinović

U izjavi za Hinu Božinović je kazao da se unatoč kontrolama prekogranični promet i dalje odvija po šengenskom režimu i bez zaustavljanja. Sličnu stvar, pojasnio je, Hrvatska provodi kroz kompenzacijske mjere uvedene nakon ukidanja graničnih prijelaza koje podrazumijevaju nasumičnu provjeru vozila u prometu.

Božinović je podsjetio da hrvatska policija ima svakodnevne zajedničke ophodnje granice sa slovenskim kolegama te da je od početka godine spriječila više od 22.000 migranata da iz Hrvatske uđu u Sloveniju.

  • +3
Davor Božinović Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

"Radimo i na vanjskoj granici EU, ali i na unutarnjim granicama", poručio je Božinović koji će večeras i sutra sudjelovati na sastancima ministara unutarnjih poslova EU na kojima će se razgovarati o situaciji s migracijama u Europi.

Slovenski medij 24ur piše kako bi kontrolni punktovi trebali biti postavljeni kod željezničkog nadvožnjaka u naselju Rigonce blizu graničnog prijelaza Harmica, u naselju Trnovec u općini Metlika, u Obrežju kod Kalina te na području Policijske uprave Kopar, u mjestima Rakitovec, Podgorje i Sočergi.