ZBOG MIGRANATA

Slovenci uveli kontrolne punktove odmah iza granice s Hrvatskom, evo i gdje

27.09.2023 u 09:52

Bionic
Reading

Po uzoru na Austriju i Italiju, Slovenija zbog ilegalnih migracija od danas pooštrava granične kontrole. Šengenski režim se zasad neće mijenjati, no očekujte češće kontrole odmah iza graničnih prijelaza

Kako neslužbeno doznaje 24ur, policija je odmah nakon graničnih prijelaza postavila punktove na kojima može sigurno zaustavljati vozila, i to na sljedećim mjestima: kod željezničkog nadvožnjaka u mjestu Rigonce u blizini prijelaza Harmica, na punktu Trnovec kod Metlike, u Obrežju kod restorana Kalin, poznatog po tome što se nalazi u dvije države, ali i na granici prema Italiji - u mjestima Rakitovec, Podgorje i Sočerga na području PU Koper. Iza graničnog prijelaza Obrežje, najvećeg cestovnog prijelaza Hrvatske i Slovenije, policija je organizirala motrenje.

Nakon ulaska Hrvatske u Schengen početkom godine značajno je porastao broj migranata koji u Sloveniju ilegalno dolaze preko zapadnobalkanske rute, prije svega iz smjera BiH. Slovenska policija od početka godine do kraja kolovoza obradila je 36.137 ilegalnih prelazaka državne granice između Slovenije i Hrvatske. U istom razdoblju prošle godine obrađen je 13.601 neovlašteni ulazak.

  • +5
Migranti na Lampedusi Izvor: EPA / Autor: CIRO FUSCO

Diljem Europe raste broj ilegalnih prelazaka granice. U tom kontekstu, unatoč Schengenu, Austrija već dulje vrijeme proširuje graničnu kontrolu i sa Slovenijom i s Mađarskom. Europska agencija za zaštitu granica Frontex najavila je prije nekoliko dana da će, u svjetlu nedavnog povećanja broja migranata koji pristižu na otok Lampedusa, pojačati podršku Italiji.

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovačić / PIXSELL

I dok vlada Roberta Goloba inzistira na uklanjanju ograde na granici s Hrvatskom, iz pograničnih općina upozoravaju da šengenski sustav u Hrvatskoj očito ne funkcionira. Od mještana se čuju pozivi da se pojača policijski nadzor i da se prestane s uklanjanjem ograde na granici.

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Robert Ferenc pojasnio je u utorak na hitnoj sjednici Odbora za unutarnje poslove, državnu upravu i lokalnu samoupravu da se nakon ulaska Hrvatske u šengenski prostor migracije više ne odvijaju preko zelene granice, već putem raznih cestovnih i željezničkih veza. Zbog toga je policija pojačala stalnu nazočnost i počela provoditi mješovite ophodnje sa svim policijama država s kojima Slovenija graniči. Glavni ravnatelj policije Senad Jušić pozvao je hrvatskog kolegu da pojača mješovite ophodnje na području policijske postaje Brežice.