uspostava posebnog suda

Borrell podržava utvrđivanje odgovornosti za ruske ratne zločine u Ukrajini

17.10.2022 u 11:33

Bionic
Reading

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell izjavio je u ponedjeljak da podržava utvrđivanje odgovornosti za ruske ratne zločine u Ukrajini

“Snažno podržavam poduzimanje svih mjera u pogledu odgovornosti za zločine, a trebamo vidjeti koji je najbolji način za to”, odgovorio je Borrell na novinarsko pitanje podržava li uspostavu posebnog suda koji bi se bavio ruskim ratnim zločinima u Ukrajini.

Ministri vanjskih poslova država članica EU-a okupili su se u ponedjeljak u Luxembourgu na sastanku na kojem bi trebali odobriti misiju za osposobljavanje 15 tisuća ukrajinskih vojnika na teritoriju EU-a te pomoć od dodatnih 500 milijuna eura za nabavu oružja za ukrajinske snage.

Misija obučavanja ukrajinskih vojnika trebala bi započeti sredinom sljedećeg mjeseca u Poljskoj i Njemačkoj.

Ministri će također razgovarati o dostavi iranskih dronova Rusiji. Ukrajinski glavni grad Kijev u ponedjeljak ujutro je izložen snažnim napadima dronovima. Borrell je rekao da treba utvrditi čiji su dronovi u pitanju, dodajući da Iran demantira da je riječ o njihovima. Danski ministar vanjskih poslova Jeppe Kofod je rekao je bez ikakvih ograda da je riječ o iranskim dronovima i da EU treba na to odgovoriti “konkretnim mjerama”.

Nevezano uz pitanje dronova, ministri bi trebali uvesti sankcije protiv 15 iranskih dužnosnika, što uključuje zabranu putovanja i zamrzavanje imovine, zbog represije nad prosvjednicima koji demonstriraju nakon što je moralna policija zatvorila i ubila 22-godišnju Mahsu Amini jer nije nosila hidžab na propisani način.

  • +10
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: ANATOLII STEPANOV / AFP / Profimedia

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman je po dolasku na sastanak upozorio da Srbija, zemlja kandidatkinja, ignorira sankcije koje je EU uvele protiv Rusije, što potvrđuje i zadnje izvješće Europske komisije.

Govoreći o BiH, Grlić Radman je rekao da podržava odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta, koji je nametnuo promjene pravila po kojima se biraju zastupnici u Domu naroda Federacije BiH. “Mislim da je to dobra osnova za daljnje reforme izbornih pravila što se mora nastaviti”, rekao je, dodajući da Hrvatska pozdravlja prijedlog Komisije o dodjeli kandidatskog statusa BiH, navodeći uz ustavnu i izbornu reformu kao jedan od ključnih prioriteta.