upozorenje paho-a

Bolnice u Brazilu pred kolapsom dok broj zaraženih u Sjevernoj Americi pada

10.03.2021 u 19:32

Bionic
Reading

Broj novozaraženih koronavirusom i dalje pada u Sjevernoj Americi, no u Latinskoj Americi raste, posebno u Brazilu gdje su bolnice u velikim gradovima pred kolapsom, upozorila je u srijedu Panamerička zdravstvena organizacija (PAHO)

"Zabrinuti smo za situaciju u Brazilu. To je otrežnjujući podsjetnik na prijetnju ponovnog rasta: teško pogođena područja u prošlosti i dalje su ranjiva danas“, rekla je direktorica PAHO-a Carissa Etienne.

Upozorila je da je broj slučajeva u porastu u gotovo svakoj brazilskoj saveznoj državi, a posebno je pogođena Amazonija.

Brazilu su potrebne "vrlo stroge“ mjere javnog zdravstva kako bi se zaustavilo širenje virusa koje stvara neizdrživ pritisak na odjelima intenzivne njege, rekao je Sylvain Aldighieri iz PAHO-a.

Brazil je u četvrtak imao rekordna 1972 smrtna slučaja od posljedica covida-19, a po ukupnom broju mrtvih je drugi na svijetu, iza Sjedinjenih Država. 

SAD i Kanada u isto vrijeme imaju pad broja novozaraženih, objavio je PAHO. 

U Latinsku Ameriku su počela stizati cjepiva putem svjetske inicijative COVAX koju predvodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Za tu je regiju u iduća tri mjeseca predviđeno 28,7 milijuna doza. 

Latinska Amerika je prema podacima Reutersa od početka pandemije imala 22,3 milijuna slučajeva zaraze i 704.000 umrlih, gotovo dvostruko više od Azije i Afrike zajedno.