totalni kaos

Bojno polje u Buenos Airesu, ljudi bacali benzinske bombe zbog reformi Javiera Mileija

13.06.2024 u 08:25

Bionic
Reading

Interventna policija u glavnom gradu Argentine Buenos Airesu ispalila je suzavac i vodene topove kako bi rastjerala prosvjednike ispred Kongresa prije nego što su zastupnici u srijedu u Senatu zemlje dali početno odobrenje za reforme koje smanjuju proračun

Prosvjednici koji kažu da će te mjere pogoditi milijune Argentinaca bacali su benzinske bombe i kamenje, zapalivši jedan automobil. Izvještava se o brojnim ozlijeđenima, a lokalni mediji opisali su scenu u srijedu kao 'bojno polje', piše BBC.

Paket reformi, koji je predložio desničarski predsjednik Javier Milei za oživljavanje posrnulog gospodarstva zemlje, uključuje proglašavanje izvanrednog gospodarskog stanja, rezanje mirovina i ublažavanje radničkih prava.

  • +3
Buenos Aires Izvor: EPA / Autor: JUAN IGNACIO RONCORONI

Mjerama se protive ljevičarske političke stranke, radnički sindikati i društvene organizacije. No prijedlog, koji je u Senatu podijelio političare u dva tabora s 36 glasova za i 36 protiv, preliminarno je usvojen u srijedu tek nakon što je potpredsjednica tog doma Victoria Villarruel glasala za njega i tako prevagnula.

'Za one Argentince koji pate, koji čekaju, koji ne žele vidjeti da im djeca napuštaju zemlju... moj glas je potvrdan', rekla je Villaruel.

Prijedlog zakona od 328 članaka sada će se pregledati točku po točku prije potpunog odobrenja u četvrtak. Zatim će se vratiti u donji dom za nastavak procesa donošenja.

'Zemlja nije na prodaju, zemlja se brani'

Uoči usvajanja zakona u Senatu, prosvjednici su skandirali: 'Zemlja nije na prodaju, zemlja se brani', a na jednom transparentu je pisalo: 'Kako šef države može mrziti državu?'

Tučnjave su izbile kada su se prosvjednici pokušali probiti kroz ogradu do Kongresa, a prosvjednici su bacali kamenje na policajce koji su ih poprskali sprejom s nadražujućom tvari.

Promatrači i oporbeni zastupnici rekli su da su deseci prosvjednika i nekolicina zastupnika primili liječničku pomoć. Najmanje pet oporbenih zastupnika iz gomile hospitalizirano je, rekla je zastupnica Cecilia Moreau novinskoj agenciji AFP.

Također, najmanje 20 policajaca je ozlijeđeno, rekli su dužnosnici. Snage sigurnosti priopćile su da su uhitile 15 osoba. Policija je kasnije potisnula prosvjednike, koji su navodno zapalili dva vozila - uključujući i ono novinske kuće.

'Ne možemo vjerovati da u Argentini raspravljamo o zakonu koji će nas vratiti 100 godina unazad', rekao je prosvjednik Fabio Nunez, 55-godišnji odvjetnik, prenosi AFP.

Predsjednik prosvjednike nazvao teroristima

Ured predsjednika Mileija objavio je priopćenje u kojem zahvaljuje snagama sigurnosti na suzbijanju onoga što je opisao kao 'teroriste' koji pokušavaju izvesti državni udar.

'Promijenit ćemo Argentinu, učinit ćemo je najliberalnijom zemljom na svijetu', rekao je Milei na konferenciji u Buenos Airesu.

Donji dom odobrio je zakon koji izaziva velike razdore nakon značajnih izmjena i dopuna.

Milei je došao na dužnost 2023. nakon što je obećao da će srezati javnu potrošnju.

Dok je bio u kampanji, čak je mahao motornom pilom dok je držao govor kako bi simbolizirao svoju odlučnost da to učini. Od tada je prepolovio kabinet, ukinuo 50.000 javnih radnih mjesta, obustavio nove ugovore o javnim radovima te ukinuo subvencije za gorivo i prijevoz čak i kad se godišnja inflacija približila 300 posto.