'velika vijest'

Ukrajina zadaje težak udarac novom taktikom: 'Putin je jako bijesan. Zaslužena kazna'

13.06.2024 u 06:18

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin razbjesnio se zbog napada dronom na aerodrom u kojem su možda uništena dva moskovska napredna borbena zrakoplova Su-57, rekao je glasnogovornik ukrajinske obavještajne službe

Andriy Yusov, glasnogovornik Glavne obavještajne uprave Ukrajine (HUR), dao je procjenu na nacionalnoj televiziji, prenosi Newsweek. Njegovi su komentari uslijedili nakon što je agencija 9. lipnja objavila da su dva ruska borbena zrakoplova Su-57 možda oštećena u napadu na aerodrom Akhtubinsk u južnoj ruskoj republici Astrahanu—oko 365 milja od trenutnih linija bojišnice u istočnoj Ukrajini.

"Ovo je velika vijest: Putin je jako bijesan, a reakcija u Kremlju je vrlo vruća i opipljiva", rekao je 10. lipnja, kako su prenijeli ukrajinski mediji. "Zato što su pokušali pažljivo sakriti i zaštititi Su-57. A ti Su-57 nikada nisu ušli u ukrajinski zračni prostor jer su se bojali da će biti oboreni. Ali nisu uspjeli."

Operacija je zadala "ozbiljan udarac neprijateljskim sposobnostima" budući da Rusija proizvodi napredne dvomotorne nevidljive zrakoplove u ograničenom broju, a ima samo nekoliko njih u pogonu, rekao je.

Ruski borbeni avioni pretrpjeli značajnu štetu

Yusov je dodao: "Koristili su se za lansiranje raketnih napada na ukrajinske civilne objekte, na našu infrastrukturu. Dakle, kazna je bila zaslužena."

Newsweek je kontaktirao rusko Ministarstvo obrane za komentar putem e-pošte.

U drugom ažuriranju objavljenom u srijedu, Yusov je rekao da HUR može potvrditi da je jedan Su-57 "pretrpio značajnu štetu, a drugi je pretrpio manju štetu i da bi ga bilo moguće popraviti."

Justin Bronk, viši znanstveni suradnik na londonskom institutu Royal United Services think tank, rekao je u analizi od 10. lipnja da je očiti uspjeh Ukrajine u oštećivanju zrakoplova Su-57 "znatan udarac ruskoj dugo problematičnoj floti nevidljivih lovaca".

"To označava "još jednu ilustraciju najučinkovitije opcije Ukrajine za suprotstavljanje sve učinkovitijim ruskim zračnim napadima na prvim linijama", rekao je.

Simboličan udarac

"Čak i privremeni gubitak jednog Su-57 zrakoplova u ovom ukrajinskom udaru vjerojatno predstavlja najmanje 5 posto smanjenja prve prve flote ruskih najnaprednijih borbenih zrakoplova", dodao je Bronk. "To je također značajan simboličan udarac već dugo problematičnom zrakoplovnom programu koji je središnji dio ruskog vojnog ponosa."

U travnju je general Christopher Cavoli, šef američkog Europskog zapovjedništva, rekao američkim zakonodavcima da je Rusija izgubila oko 10 posto svoje flote zrakoplova otkako je Putin pokrenuo potpunu invaziju na Ukrajinu u veljači 2022.