POKRENUTA ISTRAGA

Bivši šefovi MTČ-a protupravno priskrbili 21 milijun kuna?

08.01.2014 u 19:41

Bionic
Reading

Zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu pokrenulo je istrage protiv bivših odgovornih osoba MTČ Tvornice čarapa i MTČ Tvornice dječje trikotaže Darinke Krička, Ksenije Preininger, Ivana Krajačića i Špire Krička. Osnovano se sumnja da su za spomenuta, sada već propala čakovečka tekstilna poduzeća - koja su također okrivljena - ostvarili protupravnu imovinsku korist veću od 21 milijun kuna

Krička i Preininger su 2002. kupile čakovečku čarapariju zahvaljujući višemilijunskom kreditu bivše Varaždinske banke. Otada pa do 2007. one su, kako sumnja Županijsko državno odvjetništvo, kao odgovorne osobe više trgovačkih društava dogovorile niz radnji koje su dovele do toga da MTČ Tvornica čarapa protupravno, bez stvarnog plaćanja, stekne većinski paket dionica Čateksa u vrijednosti većoj od 9,8 milijuna kuna. Dionice, koje su kupljene od fonda u vlasništvu Darka Ostoje, ustvari su plaćene sredstvima dvaju društava, sumnja DORH.

Isto tako osnovano se sumnja da je četvero okrivljenika od travnja 2007. do ožujka 2009. godine novac od kredita koji je odobren prvom društvu uplaćivalo trgovačkom društvu u kojem su direktori bili Darinka Krička i Ivan Krajačić, prikazujući ove uplate kao pozajmice, ali novac u iznosu od 5,3 milijuna kuna nije nikada vraćen prvom društvu.

Četvero okrivljenih osnovano se sumnjiči i da su od studenoga 2006. do kraja 2011. godine dogovorili da društvo u kojem su direktori bili Krička i Krajačić ispostavlja fakture drugom društvu za obavljene usluge poslovnog savjetovanja u iznosu većem od 1,4 milijuna kuna, iako njihovo društvo nije obavilo nikakve usluge poslovnog savjetovanja.

Darinku Krička, Špiru Krička i Ivana Krajačića sumnjiči se da su od 2005. do 2011. godine dogovorili da društvo u kojem su direktori Darinka Krička i Ivan Krajačić ispostavlja fakture prvom društvu za obavljene intelektualne usluge. Iako njihovo društvo nije uopće obavilo nikakve intelektualne usluge, odobrili su plaćanje tih faktura u iznosu od ukupno pet milijuna kuna.