sada u Hss-u

Bivši SDP-ovac koji se rasplakao pred novinarima ni nakon 2 godine neće na sud

16.10.2023 u 11:32

Bionic
Reading

U svibnju 2021. godine Stjepan Kovač, tada SDP-ov kandidat za gradonačelnika Čakovca rasplakao se na konferenciji za medije zbog prijetnji koje su mu navodno bile upućene, a USKOK tvrdi da je sve bilo lažirano

Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu ni danas nije potvrdilo optužnicu zbog predizborne afere u Čakovcu iz svibnja 2021. godine. Informatički stručnjak Damir Ledenčan priznao je da je za Kovača izrađivao lažne prijeteće poruke. Nakon što je slučaj raskrinkan u rujnu 2021. Ledenčan se lani nagodio s USKOK-om i dobio uvjetnu kaznu, piše N1.

Još nije potvrđena optužnica protiv Kovača koji se danas nije pojavio na sudu nego ispričao bolešću. Kovač, koji je zastupnik u Hrvatskom Saboru nedavno je prešao u HSS.

Prema USKOK-ovoj optužnici Ledenčana je međimurski policajac Mario Sever angažirao da pošalje Kovaču prijeteće poruke. Sve je, tvrdi USKOK, počelo još u travnju 2021., dakle uoči lokalnih izbora. Kovač je tada, kako stoji u optužnici, Policijskoj upravi međimurskoj podnio kaznenu prijavu zbog klevete protiv nepoznatog počinitelja, no policijski inspektor Sever ukazao mu je da nema osnova za postupanje policije jer je kleveta kazneno djelo koje se progoni na osnovu privatne tužbe.

Kovač tada, navodi USKOK, koristi svoj gradonačelnički autoritet i traži od Severa da identificira osobu koja je napravila internetsku stranicu s koje su se širile navodno klevetničke objave o njemu. Strahovao je da mu to ne umanji izglede na predstojećim izborima za gradonačelnika. Sever nakon toga, kako tvrdi USKOK, angažira Ledenčana i dogovara s njim da će inscenirati prijetnju Kovaču. Naime, prijetnja je kazneno djelo koje policija mora istraživati po službenoj dužnosti.