platio ručak

Potvrđena optužnica protiv zagrebačkog župana Stjepana Kožića

25.09.2023 u 11:42

Bionic
Reading

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je u ponedjeljak optužnicu protiv župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića kojega tužiteljstvo tereti da je županijskim novcem platio privatni ručak, doznaje Hina na sudu

Uskok u optužnici, podignutoj sredinom siječnja ove godine, tvrdi da je Kožić županijskim novcem platio privatni ručak osoblju zagrebačke bolnice Merkur gdje se liječio u siječnju 2020. godine.

Tužiteljstvo je nakon podizanja optužnice, ne navodeći identitete, priopćilo kako Kožića terete da je, koristeći autoritet župana, zatražio od pročelnice Ureda župana Mirjane Oštrec Bosak da na račun reprezentacije organizira i plati dostavu hrane i pića u KB Merkur kako bi počastio medicinsko osoblje povodom njegovog izlaska iz te bolnice.

Pročelnica je, ističe Uskok, slijedom toga potpisala narudžbenicu jednoj tvrtki kojom je naručila hranu i pića u iznosu od 5250 kuna. Nakon isporučene usluge i zaprimljenog računa, pročelnica je također potpisala naredbu računovodstvu da se navedeni iznos isplati tvrtki, dodaje tužiteljstvo.

Pritom je pročelnica, stoji u optužnici, napisala na poleđini računa da se račun odnosi na događaj za koji je znala da se nije dogodio te da navedeni trošak nije napravljen u službene svrhe.

Uskok Kožića tereti i da je radi prikrivanja neosnovanog raspolaganja novcem potpisao i službenim pečatom ovjerio podnesak županije u kojem je navedeno da se trošak odnosi na ručak organiziran u sklopu priprema jednog projekta te ga je dostavio Uskoku iako je znao da navedeno ne odgovara istini.

Prema pisanju medija, hrana, 13 butelja vina te 18 litara bezalkoholnog pića naručeni su u zaprešićkom restoranu Trajbar dok su Kožić i njegova pročelnica na lažnom računu napisali da se radilo o ručku s predstavnicima Ministarstva znanosti i obrazovanja.