uhićenja

Splitska policija od jutros u akciji; Božinović: Razbili smo zločinačku organizaciju

11.10.2023 u 10:23

Bionic
Reading

Splitska policija u suradnji s USKOK-om krenula je jutros oko 6 sati s uhićenjima i upadima u stanove više osoba na području Splita i Kaštela

Riječ je o razbijanju zločinačkog udruženja od najmanje 19 članova koji su se u posljednjih nekoliko godina bavili krijumčarenjem narkotika, uglavnom marihuane i kokaina, poziva se na neslužbene informacije Slobodna Dalmacija.

U vrhu organizacije, po sumnjama USKOK-a, nalazile su se i osobe koje su nedavno završile u splitskom Zatvoru zbog sumnje na pokušaj ubojstva jednog mladića.

Jedan od usumnjičenih uhićen je na temelju europskog istražnog naloga kojega je izdala Njemačka.

Današnja uhićenja su rezultati višemjesečne akcije koja je uključivala i razbijanje telefonskih razgovora članova kriminalne organizacije vođenih preko kriptiranih aplikacija.

'Radi se o jednoj od akcija u nizu hrvatske policije, u razbijanju zločinačkih organizacija, kojih smo razbili oko 150 tijekom mandata. Većina ih se veže uz krijumčarenje droga, kao i ova jutrošnja. Radimo to u suradnji s kolegama iz unozemstve, u ovom slučaju Njemačke. Riječ je o krijumčarenju droge iz Južne Amerike', rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, javlja N1.

Dodao je kako je zaplijenjeno nešto manje od tone kokaina, isto toliko marihuane i oko stotinu kilograma hašiša.

'Prema brojkama, hrvatska policija je među najefikasnija i preuzima vodeću ulogu u borbi protiv krijumčarenja droga na ovim prostorima', naglasio je ministar.

Iz Ravnateljstva policije su priopćili kako su PNUSKOK Split u koordinaciji s USKOK-om i Generalnim državnim odvjetništvom Frankfurt am Main iz Njemačke započeli rano jutros akciju kriminalističkog istraživanja zbog sumnje u neovlaštenu proizvodnju i promet drogama u sastavu zločinačkog udruženja.

Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je više osoba, dio se uhićuje danas, a dio se od ranije nalazi u zatvoru.

Tijekom dana provodit će se hitne dokazne radnje, a po dovršetku kriminalističkog istraživanja PNUSKOK – Služba Split dovest će osobe pritvorskom nadzorniku, a kaznenu prijavu podnijeti Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, navodi Ravnateljstvo policije u priopćenju.