NOVI ZADATAK

Bill Clinton postaje izaslanik UN-a za Haiti

19.05.2009 u 09:21

Bionic
Reading

Bivši američki predsjednik Bill Clinton bit će imenovan posebnim izaslanikom UN-a za Haiti, siromašnu karipsku državu koju desetljećima pogađaju politička i socijalna previranja, objavio je njegov glasnogovornik u ponedjeljak.

Službeno priopćenje o tom imenovanju očekuje se u utorak od glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona, rekao je glasnogovornik Matt McKenna za Associated Press.

Clinton je popularan među haićanskom sirotinjom jer je kao predsjednik 1994., uporabio prijetnju vojne sile kako bi svrgnuo diktaturu na Haitiju. Uz pomoć američkih marinaca tada je na vlast vraćen legalno izabrani predsjednik Jean-Bertrand Aristide, svrgnut vojnim udarom.

U ožujku je Clinton posjetio Port-au-Prince zajedno s Ban Ki moonom, kako bi ohrabrio ulaganja u Haiti koji su 2008. pogodile nestašice hrane, nemiri i četiri razorne tropske oluje.

Clinton je u travnju sudjelovao na donatorskoj konferenciji za Haiti u Washingtonu, na kojoj je obećano 324 milijuna dolara pomoći za tu najsiromašniju zemlju zapadne polutke s oko devet milijuna stanovnika i površinom od 27.560 km četvornih.

Budući da je njegova supruga Hillary Clinton američka državna tajnica pravnici State Depertmenta moraju preispitati i odobrite neke od međunarodnih aktivnosti Billa Clintona, u skladu sa sporazumom Senata SAD i Clintonove zaklade.

Dužnosnici State Departmenta nisu mogli potvrditi jesu li pravnici State Departmenta bili konzultirani kod imenovanja Clintona na UN-ovu dužnost.