poslao upozorenje

Beroš žrtva krađe identiteta: Osvanuo na reklami za lijek protiv bolova u zglobovima

28.09.2023 u 11:53

Bionic
Reading

Ministarstvo zdravstva priopćilo je da je ministar zdravstva Vili Beroš žrtva krađe identiteta u oglasu u kojem preporučuje lijek za bolove u zglobovima

'Upozoravam građane i pacijente na lažni oglas na društvenim mrežama u kojem se nedopušteno koriste moje fotografije i izjave o lijeku za bolove u zglobovima. Lažno oglašavanje te krađa identiteta i zloupotreba mojeg imena, kao i ranije drugih liječnika, je za svaku osudu struke i medija te postupanje nadležnih institucija', istaknuo je ministar Beroš.

'Trebamo zaštiti naše građane i pacijente koji su u fokusu našeg djelovanja. Postojeće reformske aktivnosti u smjeru podizanja zdravstvene pismenosti jedan su od načina osvještavanja građana, a poduzimamo i korake prema drugim nadležnim ministarstvima i svim drugim institucijama u čijim nadležnostima je navedena problematika', dodao je.

Ministarstvo zdravstva dodatno ukazuje na sve češću pojavu lažnih i netočnih oglasa o takozvanim ljekovitim proizvodima, pripravcima i metodama. U takvim oglasima i tekstovima se često pojavljuju izmišljene izjave ili intervjui liječnika iz javnog zdravstvenog sustava, kao što je vidljivo u posljednjem primjeru video isječka u kojem ministar Beroš preporučuje lijek za bolove u zglobovima.

Pored toga, nužno je, kažu u ministarstvu, upozoriti građane da kupnja takvih lijekova putem neprovjerenih internetskih izvora, oglasnika ili elektroničke pošte može ozbiljno ugroziti zdravlje te da nabavljaju lijekove isključivo na ovlaštenim prodajnim mjestima odnosno u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama jer se tamo nalaze provjereni i odobreni lijekovi Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

  • +14
Beroš u KB Dubrava Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

'Svjesni postojećeg trenda dezinformiranja i obmanjivanja javnosti, posebice na društvenim mrežama, Vlada i ova zdravstvena administracija čine oštri zaokret prema prevenciji i podizanju razine zdravstvene pismenosti u sklopu sveobuhvatne reforme zdravstva. Kroz Preventivne zdravstvene preglede koji se provode u pet županija već sada uočavamo nižu zdravstvenu osviještenost stoga je sljedeći korak provedba projekta na nacionalnoj razini. Uz spomenute preventivne preglede, uvodimo nove Nacionalne preventivne programe i reviziju modela postojećih te djelujemo i međuresorno kroz projekt „Javne ustanove – prijatelji zdravlja“ kako bismo podizali zdravstvenu pismenost i kod generacija koje dolaze', poručuje Beroš. 

'Sve raširenije lažno oglašavanje jedan je od izazova na tom putu koji moramo svi zajedno premostiti. Stoga apeliram na građane i pacijente da ne 'nasjedaju' na oglase o čudotvornim lijekovima, slušaju svoje liječnike i aktivno brinu o svojem zdravlju. Jer, Zdravlje je prvo!', zaključio je ministar Beroš.