borba s covidom-19

Beroš: 'Upitno je koliko ćemo svim mjerama uspjeti utjecati na konačan doseg virusa u popualciji'

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 09.04.2020 19:34
  • Objavljeno 09.04.2020 u 19:34
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: POOL

Ministar zdravstva Vili Beroš govorio je o eventualnom popuštanju mjera, ali i najnovijim informacijama oko domova za starije u Splitu, Koprivnici, Dubrovniku i Pločama

'Kolega Capak me zvao i obavijesito o zbivanjima u Dubrovniku, odnosno u Pločama, sumnjama na potencijalne pozitivne bolesnike. Najvažnije je da epidemiolozi brzo naprave posao, naprave izvid, kontaktiraju kontakte i brzo odrede epidemiloške mjere. To se dosad pokazalo pozitivnim.

Da, virus je ranije već ušao u naš zdravstveni sustav, sada i u domove, no to je bilo očekivano. Nismo bez razloga prije nekoliko dana govorili da ulazimo u najkritičnije razdoblje. Bilo je za očekivati da će ući u sustav, no radima i dalje sve da na neki način spriječimo širenje virusa. Stvari ne smijemo prepustiti slučaju. Promptno postupanje i razmišljanje o mogućoj prisutnosti pozitivnih bolesnika sad je važno", rekao je Beroš.

Beroš je potvrdio da epidemiološki nalaz doktora Bernarda Kaića o događanju u Splitu je završen, ali  i dodao da je on samo jedan od elemenata na temelju kojeg će se prosuđivati.

'Ima tu otvorenih pitanja na koja moramo dobiti odgovor. Ovaj nalaz se nije referirao na nečiju krivnju, njegov smisao su epidemiološki elementi, stvari vezane uz širenje infekcije u domu i prema djelatnicima, što je važno zadjelovanje i sprečavanje širenja virusa. Kada dobijemo sve odgovore bit ćemo u stanju donositi odluke', rekao je ministar.

Iako se dogodilo da je virus je stigao u domove za starije smatra da je daleko od toga da je ovo crni scenarij.

'Ali nalazimo se u kritičnom razdoblju. Imamo postojeće, ali i neke nove mjere. Kao što stalno govorimo ovih dana, naša osnovna intencija je da usporimo broj novooboljelih na dnevnoj bazi jer ćemo omogućiti sustavu da se adekvatno brine o bolesti. No upitno je koliko ćemo svim mjerama uspjeti utjecati na konačan doseg virusa u popualciji', kazao je Beroš gostujući u RTL-u Danas.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!