90.000 umrlih u svijetu

U SAD-u se ruše neslavni rekordi, loše vijesti stižu iz Italije

09.04.2020 u 19:28

Bionic
Reading

Broj zaraženih koronavirusom u svijetu u četvrtak je premašio milijun i pol, a broj umrlih 90.000, nakon što su nove brojke objavili SAD, Italija i Velika Britanija.

Najviše zaraženih u svijetu je u Sjedinjenim Državama (432.596), gdje New York ponovno bilježi rekord po broju mrtvih od 799 ljudi, što je brojka slična onima koje su objavljivale cijela Italija ili Španjolska u najgorim danima epidemije. Međutim, New York ima u posljednja 24 sata i najmanji broj primljenih u bolnicu od početka krize.

Njujorški guverner Andrew Cuomo ističe da je broj ljudi koji su hospitalizirani u posljednja 24 sata najniži od početka koronakrize, što znači da mjere o socijalnoj distanci funkcioniraju.

Time je izbjegnut problem eventualnog manjka bolničkih kreveta, istaknuo je Cuomo, ali je ponovio da rat nije završen. "Nismo iz toga izašli", kazao je.

SAD je prešao ukupno 15.700 umrlih od covida-19, nadmašivši time i Španjolsku pa više koja po podacima instituta John Hopkins ima 15.238 umrlih.

Italija je u četvrtak objavila da je u posljednja 24 sata umrlo 610 ljudi, što je više nego dan ranije, a povećao se i broj novih slučajeva koji je najviši od 5. travnja, što je novo razočaranje za zemlju koja je u karanteni od 9. ožujka i žudi za jasnim znakovima da se bolest povlači.

  • +7
Koronavirus u Velikoj Britaniji Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

Po Reutersu, Italija ima 143.626 zaraženih, najvišu brojku nakon SAD-a i Španjolske, te 18.279 umrlih, što je najviše na svijetu.

U Velikoj Britaniji broj umrlih skočio je za 881 na gotovo osam tisuća ljudi, objavio je ministar vanjskih poslova Dominic Raab.

On je kazao da Britanija još nije dosegla vrhunac epidemije te da je prerano za popuštanje mjera.

Zaraženih je u Britaniji nešto preko 65.000, te je Raab zatražio još jednom od Britanaca da ostanu doma.