ne odnosi se na kućne testove

Beroš najavio veliku promjenu: Za dokazivanje korone više nećete morati na PCR test

10.01.2022 u 10:32

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Vili Beroš danas je u Splitu, a nakon što je s premijerom obišao bolnicu, govorio o epidemiološkoj situaciji

Na samom početku rekao je da je poražavajuća informacija da je samo 50-ak građana došlo po prvu dozu cjepiva u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

'Ušli smo u novu godinu, razmišljamo o sljedećoj turističkoj sezoni. Ako se ne cijepimo, teško ćemo imati dobru turističku sezonu. Molim vas, shvatite to najozbiljnije. Moramo postići višu cijepljenost koja bi omogućila da Hrvatska bude sigurna destinacija. S ovakvim stupnjem cijepljenosti Hrvatska to nije', rekao je Beroš.

Moguće je da će Europska komisija u preporukama uvesti i pitanje stupnja cijepljenosti domicilnog stanovništva, kazao je.

Izvor: Pixsell / Autor: Milan Šabić/PIXSELL

Beroš je potvrdio da će se covid-19 moći dokazati i brzim antigenskim testom. 'Sutra je sastanak, na uputnicu će se moći raditi brzi testovi. Prilagođavamo način i testiranja i liječenja. Naš je zadatak biti fleksibilni', rekao je Beroš.

Rekao je da će građani kojima se test pokaže pozitivnim dobiti potvrde koje će važiti u Hrvatskoj, ali ne i na području Europske unije, prenosi Jutarnji list.

Kako je pojasnila šefica splitskog Zavoda za javno zdravstvo Željka Karin, ovo se neće odnositi na brze kućne testove.

Dodala je kako će im ovo olakšati posao, s obzirom da se antigenski test puno lakše očitava te da ga mogu očitati i sanitarni inženjeri i više medicinske sestre.