zdravstvo u problemima

Beroš o dugu prema veledrogerijama: Vjerujem da do nestašice neće doći, no apetiti veledrogerija su veliki

  • Autor: V. P. P.
  • Zadnja izmjena 20.07.2020 19:59
  • Objavljeno 20.07.2020 u 19:59
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Vili Beroš, bivši i vjerojatno budući ministar zdravstva, u Dnevniku N1 govorio je o dugovima zdravstva prema veledrogerijama, tome hoće li se kandidirati za gradonačelnika Zagreba, kao i tome što misli o cjepivu protiv koronavirusa.

Za dugove prema veledrogerijama kaže kako je u pitanju višedesetljetni problem.

" U ožujku sam inicirao razgovor s veledrogerijama i dali smo određenu financijsku injekciju, ali je korona poremetila naše planove. Moramo naći sustavno rješenje za dugove da ne bi u budućnosti generirali dugove", rekao je Vili Beroš za N1.

Kazao je kako je važno mjeriti ishode liječenja.

"Trebamo mjeriti ishode liječenja, kako bi znali je li lijek učinkovit i trebamo li ga, te je li njegova cijena opravdana. Niz mjera trebamo poduzeti da bi situaciju stavili pod kontrolu, brojni su nam elementi na raspolaganju i mi ćemo ih iskoristiti", kazao je Beroš.

S Ministarstvom financija planiraju pronaći rješenje za ovu problematiku, ali i sustavno rješenje za budućnost.

"Mi ćemo napraviti sve da do nedostatka lijekova ne dođe i vjerujem da do nestašice neće doći. Apetiti veledrogerija su veliki, no o tome ćemo u srijedu razgovarati i vjerujem da ćemo naći rješenje", rekao je Beroš.

Naglasio je kako je potrebna reforma zdravstvenog sustava. Što se tiče planova za novi mandat nije ih izdvajao, samo se složio da oni uključuju i smanjenje lista čekanja, te bolnicu u Blatu.

"U našem će najužem fokusu biti pacijent. Bolnica Blato ide svojim tijekom, studija izvedivosti će nam pokazati je li Blato najpogodnija lokacija, ali ona će biti gotova za 8-9 mjeseci", kazao je.

Cjepivo za koronavirus

Rekao je kako je vijest da se razvijaju cjepiva protiv koronavirusa dobra, no da je pitanje kolika će biti imunost.

"To je dobra vijest, ali pitanje je koliko će imunost biti dugotrajna. Treba cjepivo biti i neškodljivo i imati imunost, a da bi se to dogodilo, treba proći puno ispitivanja i dug je put pred nama. Sada je još prerano reći da je to to.

  • +2

Vili Beroš sa šeširom

Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Dok je virus među nama, mislim da je najpametnije pridržavati se mjera koje mogu spriječiti značajnije širenje virusa. Epidemiološka situacija nas vodi daljnjim mjerama i ako se trend nastavi nećemo intenzivirati značajnije mjere, ali ako se poveća imamo još niz mjera o kojima ćemo raspravljati", kazao je.

Rekao je kako Hrvatska svakako ne koristi švedski model.

"Uvodimo određene mjere, a oni to nisu radili, krajnje su se liberalno ponašali, a mi ni u prvoj fazi ni sada ne idemo njihovim putem", rekao je.

Rekao je da će, bude li bio predložen za kandidata ua zagrebačkog gradonačelnika o tome razmisliti u budućnosti, kada za to dođe vrijeme.

"Prerano je o tome govoriti, no HDZ će pošto je pobijedio u sve četiri jedinice u Zagrebu složiti najbolji tim, a ja sam sada fokusiran na koronu i zdravstveni sustav. Ako dođe vrijeme za nešto drugo, o tome će govoriti stranačka tijela", rekao je Beroš.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!