razmišljanje o kandidatima

Bernardić slaže križaljku buduće Vlade, evo tko bi bio u kojim ministarstvima

  • Autor: M. Šu.
  • Zadnja izmjena 13.06.2020 09:07
  • Objavljeno 13.06.2020 u 09:01
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Bude li SDP-ova Restart koalicija relativni pobjednik izbora i uspije nakon toga sastaviti parlamentarnu većinu, njihova Vlada bit će manja i imat će između 10 i 12 ministarstava. Iako u SDP-u tvrde kako imena koja bi bila nositelji njihovih politika u mogućoj Vladi još nisu utvrđena, jasno je da predsjednik SDP-a Davor Bernardić razmišlja tko bi mu bili budući ministri

Ono što se već sada sa sigurnošću može reći jest da bi uz Bernardića premijera njegov najbliži suradnik u Vladi bio Branko Grčić, kao potpredsjednik Vlade bez portfelja, koji bi zapravo koordinirao svim procesima.

Kao izgledni potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti najviše se ističe potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić, a sada se s imenom Danka Velimira Vrdoljaka najviše spekulira kao izglednog budućeg ministra zdravlja.

Ne treba zaboraviti ni na predsjednika HSS-a Krešu Beljaka, koji je u koaliciji drugi najveći partner SDP-a, pa neki sugovornici Jutarnjeg lista ne isključuju mogućnost da upravo on bude potpredsjednik koji bi eventulano provodio reformu lokalne samouprave.

Kao najizglednija imena za ministra financija spominju se prof. Josip Tica, koji je i voditelj njihova savjeta za gospodarstvo, ali i Boris Lalovac. Resor gospodarstva prema načelnoj SDP-ovoj ideji postao bi jedno mega ministarstvo kojem bi se priključilo pet do šest sadašnjih ministarstava koji imaju neki doticaj s gospodarstvom, a to mega ministarstvo, koje bi se moglo zvati Ministarstvo razvoja, najvjerojatnije će voditi Zvonimir Mršić.

Na poziciji ministra unutarnjih poslova Bernardić bi rado vidio glavnog tajnika stranke Nikšu Vukasa, pa je vrlo izgledno da bi on, ukoliko to bude u prilici, vodio MUP.

Za Ministarstvo rada jako je zainteresiran predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja, ali sugovornici iz SDP-a kažu da su to više želje nego realnost.

Kao najizgledniji Bernardićev čovjek za socijalnu politiku spominje se Nino Žganec, izvanredni profesor na katedri za teoriju i metodologiju socijalnog rada na Pravnom fakultetu u Zagrebu, ali tu se spoominje i bivša saborska zastupnica Marija Alfirev te pročelnica Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade Primorsko-goranske županije Dragica Marač.

Ministar vanjske politike mogao bi postati Josip Klisović, dok je za resor obrane najzainteresiraniji Franko Vidović, iako neki sugovornici kažu da bi on bio bolji na poziciji ministra hrvatskih branitelja, a neki na poziciji ministra obrane vide i Arsena Bauka, koji je u Račanovoj Vladi radio u MORH-u.

Kao najizgledniji mogući ministar znanosti i obrazovanja spominje se Emil Tafra, koji je i Bernardićev prijatelj, a i predsjednik je SDP-ova savjeta za visoko obrazovanje, znanost i inovacije. Kada je riječ o zelenim politikama, ekologiji i zaštiti okoliša tu se spominje više imena, od Mirele Holy, a za zelene politike i prostorni razvoj zainteresirana je i predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš, a i HSS bi mogao tu dati svog čovjeka jer se želi udaljati od imidža stranke koju samo zanima poljoprivreda.

Pitanje je i bi li SDP prepustio resor poljoprivrede partnerima kada ima toliko zainteresiranih ljudi od Sebastijana Svata, predsjednika SDP-ovog savjeta za poljoprivredu Bjelovarsko-bilogorske županije, do Tihomira Jaića, predsjednika županijskog odbora SDP-a Bjelovarsko-bilogorske županije i Hrvatske udruge poljoprivrednika. No neki na toj poziciji vide i Nikšu Vukasa koji je po struci agronom.

Kada je riječ o pravosuđu, sugovornici kao najizglednijeg ministra spominju Vojka Brauta, odvjetnika i potpredsjednika riječkog SDP-a, dok oni koji su bliži bivšem šefu SDP-a Milanoviću na tom bi mjestu radije vidjeli Peđu Grbina. Državni ured za digitalnu ekonomiju mogao bi voditi bivši ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!