savjet stranke

Demetlika: SDP prihvatio sve uvjete IDS-a

05.06.2020 u 14:20

Bionic
Reading

Predsjednik Savjeta IDS-a Tulio Demetlika potvrdio je u petak u Puli da će večeras Savjet stranke donijeti odluku o načinu izlaska na izbore, odnosno hoće li ući u Restart koaliciju, naglasivši kako je SDP prihvatio sve uvjete IDS-a

„Inzistirali smo da nam se garantira samostalan status Istre i dobili smo načelne garancije da se samostalnost Istre kao regije ili županije, neće dovoditi u pitanje, ali oko toga želimo biti sto posto sigurni", izjavio je Demetlika na konferenciji za novinare.

Rekao je i da SDP ništa nije uvjetovao IDS-u, samo da idu s njima u koaliciju.

Sa SDP-om nismo pregovarali o foteljama, no ako Restart koalicija pobijedi na parlamentarnim izborima, ponudit ćemo svoje kadrove, naglasio je Demetlika.

Dodaje da je Istarska županija 'najrazvijenija regija u Hrvatskoj'. Rekao je i da se u slučaju epidemije vidjelo koliko je bilo važno da su mogli sami donositi odluke i povlačiti brze poteze.

IDS stavio na stol temu decentralizacije Hrvatske

Stavili smo na stol dvije teme: Istra samostalna županija pri bilo kojem budućem teritorijalnom preustroju i nastavak decentralizacije. SDP je obje prihvatio. Savjet će danas odlučivati o ulasku u Restart koaliciju, rekao je Demetlika.

Cilj im je, kaže, osvojiti što više mandata i širenjem koalicije lijevo-liberalnog centra spriječiti HDZ i ekstremnu desnicu da nakon parlamentarnih izbora formiraju vlast.

„Ako progresivni blok dođe u priliku sastaviti Vladu, a nadamo se da hoće, mi više ne želimo čekati! Decentralizacija se mora provesti“, ustvrdio je Demetlika.

Govoreći o mjestima na listi, predsjednik Savjeta IDS-a potvrdio je kako je SDP prihvatio četiri visoka mjesta za regionalni savez IDS-PGS.

Demetlika kaže kako je 'nemoguće prognozirati' večerašnju odluku Savjeta IDS-a.

„SDP zna kolika je snaga IDS-a i Istre, znaju što smo napravili na predsjedničkim izborima i jako im je stalo da idemo s njima, to je činjenica. Ali odluku ipak donosi IDS. Danas bi sve trebalo biti poznato.“, zaključio je Tulio Demetlika.