SLUČAJ MILLS

Berlusconija spasila zastara!

26.02.2010 u 13:40

Bionic
Reading

Premijer Silvio Berlusconi upisao je pobjedu, rekao je u petak njegov glasnogovornik komentirajući odluku Kasacijskog suda da poništi presudu britanskome odvjetniku Davidu Millsu koji je podmićen da bi svjedočio u korist talijanskog premijera

'Sudska odluka je pobjeda za Berlusconija', rekao je njegov glasnogovornik Paolo Bonaiuti u petak ujutro za talijansku televiziju.

Kasacijski sud presudio je da je u zastaru ušao slučaj navodnog mita od 600 tisuća dolara koje je Mills primio 1997. u zamjenu za lažni iskaz pred sudom kojim je zaštitio Berlusconija. Time je odbačena presuda te kazna od 4,5 godine zatvora Millsu koju je 2009. izrekao niži sud.

Odluka Kasacijskog suda konačna je i očekuje se da će znatno utjecati na odvojeni sudski postupak koji se vodi protiv Berlusconija.

Mills je isprva priznao da je primio 600 tisuća dolara od Berlusconija 'u znak zahvale' za svoj rad, no poslije je to zanijekao.

Isprava je optužnica objedinila slučaj Berlusconija i Millsa, no predmeti su poslije razdvojeni jer je Berlusconiju zajamčen imunitet od progona zbog premijerske dužnosti.

Ustavni sud ipak mu je ukinuo taj imunitet u listopadu 2009, čime je otvoren put za njegovo procesuiranje.

U petak je Berlusconijev odvjetnik rekao da bi se suđenje premijeru trebalo odgoditi sve dok Kasacijski sud ne objavi obrazloženje svoje presude u slučaju Mills.

'To bi bilo najlogičnije rješenje... no ako suci ipak žele nastaviti suđenje Berlusconiju, mi smo spremni', rekao je Nicolo Ghedini.

Kasacijski sud mora objaviti obrazloženje 90 dana od izricanja presude. Sud je vijećao dulje od četiri sata te se čini da je prihvatio argumente državnog odvjetnika koji je ustvrdio da je Mills doista primio navodnih 600.000 dolara mita, no da je to bilo u studenome 1999, a ne u veljači 2000, kako se tvrdilo na ranijim suđenjima.

I Berlusconi i Mills, britanski odvjetnik za poreze, odbacili su bilo kakvu krivnju za nezakonito postupanje.

Talijanska oporba opetovano poziva Berlusconija da zbog slučaja Mills podnese ostavku.

Berlusconijeva vlada pak ubrzano radi na prijedlogu zakona 'legalnog opoziva' temeljem kojeg bi premijer šest mjeseci mogao izbjegavati sud zbog svojih obaveza u vladi.