ITALIJA ZATVARA VRATA

Berlusconi: Ne želim multietničku Italiju

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 11.05.2009 22:45
  • Objavljeno 11.05.2009 u 22:29
Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi

Izvor: Reuters / Autor: -

Talijanski premijer Silvio Berlusconi izjavio je da njegova zemlja nikada neće biti multietnička i da će, u skladu s tim, Italija i dalje vraćati brodove sa imigrantima u Afriku

'Ljevičari imaju ideju o multietničkoj Italiji. To nije naša ideja, mi želimo dobrodošlicu samo onima koji ispunjavaju uvjete za politički azil', rekao je Berlusconi.

Sve više imigranata, osobito iz istočne Europe i Afrike, dolazi u Italiju, što uznemirava neke Talijane u uvjetima globalne ekonomske krize.

Oporba je oštro kritizirala izjavu talijanskog premijera. 'Da, mi zaista nudimo drukčiju sliku. Mi želimo da Italija bude multietnička, pluralistička i slobodna! Želimo živjeti u zemlji u kojoj nije važno kojem se bogu klanjate, koje boje vam je koža ili gdje ste rođeni, već koliko ste pošteni, vrijedni i dobronamjerni prema drugima', izjavila je Giovanna Melandri, šefica Demokratske stranke.

I Liječnici bez granica, Ujedinjeni narodi i Vatikan ocijenili su ovaj Berlusconijev ispad kao sramotan čin nedostojan jednog premijera.

Berlusconi je odbacio kritike. 'Ja uopće ne vidim problem. Uvijek ćemo pomoći svima, pa čak i imigrantima, ukoliko dođe do nesreće na otvorenom moru. Međutim, ukoliko im u pomoć priteknemo izvan granica naše zemlje, imamo pravo ne dopustiti im ulazak u Italiju', objasnio je Berlusconi.

Talijanske vlasti vratile su prošlog tjednda šest brodova sa oko 1.500 imigranata, koji su se pokušali iskrcati na otok Lampedusu. Ti brodovi su potom, u pratnji obalne straže i mornarice, upućeni prema Libiji.

Italija je u prošlosti prihvaćala imigrante i upućivala ih na identifikaciju prije nego što su nadležne službe procijenile hoće li im dodijeliti azil ili neku drugu vrsta zaštite.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi